„Кауфланд“ преработи проекта си за Халите, такъв магазин София не е имала!

7 Dni Bulgaria12.10.2021
28

„Кауфланд България“ е преработил проекта си за реконструкция за Централни хали и го е внесъл отново в Националния институт за паметниците на културата (НИПК). В новия проект компанията се отказва от идеята да промени из основи товарната рампа от задната част на сградата, което беше свързано с изкопни работи, съобщи Тодор Левенов, ръководител на направление „Нови проекти и модернизация в компанията.

Това беше и една от основните забележки на специализирания експертен съвет към Министерството на културата, която в новия проект е отстранена. Причината е, че сградата е построена върху част от антична Сердика и със сигурност едни изкопни работи ще се стигне до разкриване на археология, която така или иначе ще стопира проекта за модернизация за неизвестен период от време.

„Отказахме се от това да понижим нивото на товарната рампа, ще отстраним само надземната плоча и магазинът ще се зарежда не от стандартните ни камиони, а само от товарни коли, които са съобразени с ограниченията за превозни средства в таи част от центъра на столицата“, каза инж. Асен Костадинов, проектен ръководител.

Освен това при преработване на околното прстранство там ще се изградят нови паркоместа и от сегашните 65 те ще се увеличат с още 10-12, каза той.

Направени са и редица промени в интериорното пространство. Предвидено е освен с дизайнерска стълба изкачването до галерията да става и с изцяло остъклен асансьор. В галерията както и в предишния вариант на проекта ще бъдат разположени места за хранене и за отдих. Бюджетът за реконструкцията остава както преди 50 млн. лв.

Компанията създаде и сайт за проекта: www.sofia-hali.bg, от който занапред гражданите ще могат да научат повече подробности за предстоящата модернизация. Очаква се тя да приключи 6 до 8 месеца, след като компетентните органи дадат разрешението. Няма обаче законов срок, в който Министерството на културата и подопечният му НИПК да се произнесат. Обикновено те свикват заседание на специализиран експертен съвет, на който се обсъждат такива проекти, но датата все още не е обявена, показва справка на сайта на МК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ