Боян Найденов също излиза от българския вариант на списъка „Магнитски“ по решение на ВАС

7 Dni Bulgaria12.10.2021
Боби Михайлов, Боян Найденов

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди да бъдат премахнати

данните на Боян Найденов от интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите във връзка със Списъка на физическите лица по смисъла на т. 1 от Решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерски съвет на Република България. По същество това означава, че Боян Найденови е вторият човек, който излиза от „списъка на списъка“ „Магнитски“, след като миналия петък брат му Цветомир Найденов беше изваден от него по решение Върховния Административен съд. Двамата братя бяха включени в българската версия на Списък на физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите на Министерство на финансите. Същите никога не са били част от списъците „Магнитски“ на Министерство на финансите САЩ.

Още в момента на излизането си в българския списък преди повече от 118 дни, братя Найденови отправиха тревожен сигнал към редица институции, че включването им в българския „списък на списъка“ е тревожен сигнал за върховенството на закона в България и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество. В писмото се посочваше, че те са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица и че още от март 2020 г. не са съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи във фирми със засегнатите от списъка на САЩ лица.

Много преди мерките по закона “Магнитски” братя Найденови демонстрират ясно несъгласието си с методите на Васил Божков и излизат от съдружие от общите им фирми. Действията, които предприехме срещу него доведоха до разкриване на злоупотреби, които костват на България приблизително 700 милиона загуби.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ