Полицейски терор! Бойко Рашков погна протестиращите срещу Радев и кабинета му

Бойко Рашков

Полицейски терор се упражнява върху недоволни служители, протестирали през последни дни срещу президента Румен Радев и служебното му правителство, съобщава ПИК. По разпореждане на вътрешния министър Бойко Рашков всички работници от строителните фирми, участвали в двудневния протест под прозорците на властта, са получили призовки на ръка, без подпис и печат, да се явят в сградите на полицейските управления за даване на сведение, разкриха потърпевши пред изданието.

За целта са ангажирани всички Районни управления на СДВР и част от Районните управления на София област, в това число РУ Костинброд, РУ Годеч и РУ Сливница.

Припомняме, че в понеделник и вторник хиляди работници и тежка техника блокираха триъгълника на властта в центъра на София с настояване да им бъдат изплатени заплатите. Пътните строители разполагаха с разрешение за протест, но заради навлизането на тежкотоварни автомобили в идеалния център на столицата, се очакваше всички те да получат актове от по 30 лева, съгласно закона. Вместо това обаче шофьорите на тежкотоварните автомобили, както и други служители, упражнили правото си на протест, са привикани днес да дават обяснения в полицията.

„Съгласно Закона за МВР и Устройствения Правилник за дейността на МВР, всяко полицейско управление има определен район на действие и строга функционална и териториална компетентност, в нарушение на която се ангажират полицейски управления от ОДМВР София за извършване на проверки и снемане на сведения за протест на територията на гр. София“, коментират пред медията ни юристи.

Допълнително подобен подход от страна на МВР е в нарушение на Хартата на основните права на Европейския съюз, на Европейската конвенция за правата на човека и свързаната съдебна практика на Европейския съд по правата на човека, Международния пакт за гражданските и политически права и не на последно място в нарушение на Конституцията на Република България. По този начин се оказва безпрецедентен натиск върху правото на свободно изразяване на мнение и мирно протестиране на българските граждани.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ