Кацаров призна за бума на починали от COVID-19, откри вината в ниския процент ваксинирани

Мин. Стойчо Кацарски

След като почти цяла България мина в тъмночервената зона на заразените с коронавирус през последните дни, служебният здравен министър на Румен Радев – Стойчо Кацаров, най-сетне се сети, че върлува четвъртата вълна на COVID-19. Само преди ден нямащият лекарски права много бивш доктор заяви пред журналисти, че не иска да го питат за развоя на пандемията в България, където смъртността е най-висока, а ваксинираните – най-малко в цяла Европа, защото нямало нищо ново.

Какво го накара днес да събере експертите и да повика журналистите? Иде ли локдаун?

Още в началото на брифинга Кацаров заяви, че „много хора са се  напрегнали“ във връзка с пандемията и затова щял да предостави конкретните данни и как реагира здравната система на новата ковид вълна, пише ПИК.

Проф. Мира Кожухарова отбеляза, че броят на положителните с коронавирус се е повишил малко по-интензивно през последните дни. Тя заяви, че през октомври м.г. е била регистрирана заболеваемост 100 на 100 000. Това, според нея, се приема и за начало на ковид вълната. Втората е през май, а в началото на август следва една по-полегата крива на заболеваемост.

„За да оценим тежестта на епидемията, е важно да заявим и броя на смъртните случаи. Важно е да се направи сравнение между трите вече налични вълни.“, заяви тя.

„По време на цялата първа епидемична вълна – от март до септември 2020 г. броят на смъртните случаи беше много малък. По време на първата вълна броят на почиталите е 7920, по време на втората – 8459“, коментира проф. Кожухарова. Според нея броят на смъртните случаи се увеличава с всяка седмица като всяка пандемична вълна до момента е по–силна от предходната. Тя изрази надежда нивото на смъртност през тази вълна да бъде запазено.

Според Кацаров основната причина за високата смъртност е ниският процент ваксинирани. Той даде думата на проф. Ива Христова, за да направи сравнителен анализ на нашата заболеваемост с тази на  съседните балкански страни.

Тя обясни, че в сравнение със Сърбия у нас има около 4000/1 млн. (за 2 седмици), в Сърбия са 13-14 000/1 млн. – т.е. в пъти по-малка заболеваемост в сравнение със Сърбия. Спрямо Турция към момента заболеваемостта у нас е малко по-малка. По отношение на Албания и Гърция – те са с малко по-ниска заболеваемост от нас. В сравнение с Румъния – там е много по-тежко положението, отколкото при нас.

По отношение на циркулиращите варианти на 100% в момента е Делта вариантът. „Като цяло той е много по-трансмисиран, заразява много повече хора – два и половина пъти повече спрямо Алфа варианта. Така че към момента този вариант е залял света точно поради тази висока трансмисивност“, заяви проф. Христова.

Д-р Александър Златанов съобщи, че в момента са заети 6728 ковид легла в страната. Процентно – общата заетост е 71% интензивни легла и 63% неинтензивни. „Като цяло поради това, че пандемията е на различен етап от развитието си в отделните области, имаме области с повече процентно заети легла. Такъв е примерът с областите Търговище, Габрово, Шумен. За сметка на области, където пандемията е на по-нисък етап – Враца и Плевен. Към днешна дата имаме почти 100 разкрити ковид зони, които помагат за лечението на неусложнените пациенти. Така че на национално ниво към този момент сме в плана. Легла имаме свободни достатъчно. Но процесът е динамичен, така че ако в един определен моменти имаме висока заетост, тя се компенсира от съседните лечебни заведения. Постоянно следим процеса, дали сме правото на директорите на РЗИ също да наблюдават процеса и да реагират при необходимост от разкриването на нови легла“, заяви той.

Стойчо Кацаров заяви на свой ред, че са изпратени писма до всички болници, лекуващи ковид и при които има отклонение от средния процент смъртност, да бъдат свикани съвети, за да се направи анализ на съответствието с протокола на МЗ и ако се прецени, че е необходима корекция, да се предприемат мерки и да информират здравното министерство.

„В момента полагаме много усилия, за да осигурим допълнителна възможност за лечение на тежкоболните с ковид – с моноклоналните антитела. Надявам се буквално в следващите дни да завършим процедурите и до края на месеца да ги осигурим“, посочи Кацаров.

Той подчерта, че най-добрата превенция е ваксинацията. И изтъкна, че онлайн записването за ваксинацията е подновено.

По отношение на третата доза той заяви: „Има цялостно становище на ЕИЛ, което заявява, че третата доза на Пфайзер може да се постави на всички, които са завършили ваксинационен курс. Но в крайна сметка това е преценка на всеки лекар и няма нужда министърът да разпорежда имунизацията с трета доза“.

„Представихме ви фактите – такива, каквито са. Нека не се създават напрежения и настроения. Това е ситуацията. Тя е напрегната, но не сме в хаос“, заяви Стойчо Кацаров и отбеляза, че в петък ще бъдат оповестени допълнителни мерки, предвидени от МЗ.

Той помоли, ако има сигнали за искани пари в ковид зони, нека те да бъдат регистрирани до РЗИ, за да бъдат извършени проверки на място.

Проф. Кожухарова коментира ситуацията в училищата. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта, но това е особеност на тази пандемична вълна. В момента има 121 заболели деца – на фона на 5000 души това е сравнително малък процент, отбеляза тя.

Запитан дали има сигнали за върнати пациенти от интензивни отделения, Кацаров изрази учудване и отново помоли – да бъдат подавани сигнали до РЗИ. Относно информация за починал пациент в линейка, той заяви, че ако има такъв сигнал, той ще бъде проверен, ако има виновни длъжностни лица, те ще бъдат наказани.

Кацаров „скромно“ заяви, че той и екипът му са направили за медицинските сестри „повече за няколко месеца, отколкото някои са направили за няколко години“: „Това сме го направили не за да ви се харесаме, а защото познаваме здравната система. Това са свършени неща, не сме обикаляли студията за го разправяме. Засега – мир и любов със сестрите. Има няколко искания, които ще разгледаме – ваучерите, работното време и колективния трудов договор“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ