Акад. Петрунов: Антиваксърският плакат е престъпление срещу националната сигурност

Акад. Богдан Петрунов

„Подкрепям напълно предложенията на главния държавен здравен инспектор д-р доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките и за въвеждане на изисквания за сертификат за ваксина , тест за преболедуване или изследване,че си здрав, той е най-добрия в областта си и мерките са много разумни и адекватни. Европа и цеиля свят отдавна ги прилага, ние даже малко закъсняхме“, каза пред БНР акад. Богдан Петрунов.

„Очевидно заради политическата ситуация малко се забавиха нещата, да не се създава напрежение сред хората. Но без тези мерки ние няма да излезем от тази ситуация.

Но въпросът е, че сега трябва да се спазват и да има кой да следи и контролира за тяхното изпълнение. Защото до момента мерките у нас не се спазват…

Още пред септември трябваше да въведем този тип мерки. Те се въведоха и в съседните ни Гърция и Румъния.

Ако не се приемат тези предложения, очаква ни нарастване на заболеваемостта. Още повече, че процесът на ваксиниране у нас направо буксува…

Силно съм възмутен и от тази акция с транспаранта срещу ваксините и мерките, и че няма коронавирус пред Народното събрание. Антиваксърският плакат е престъпление срещу националната сигурност, а не просто глупост. Ако продължаваме да имаме такава търпимост, ще имаме тежко развитие на пандемията през следващите месеци, а може би и години“, заяви още известният имунолог.

Акад. Петрунов допълни, че вече има мащабни проучвания, че маските не вредят, а че предпазват не по-малко от 25 на сто от разпространението на вируса. И носенет на маски трябва да е валидно за учениците над 5 клас и за учителите.

Ротационният начин на преподаване в училищата е също добър начин за намаляването на разнасянето на епидемията, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ