Проф. Константинов: Герджиков и Радев отиват на балотаж за президент, а ГЕРБ ще спечели парламентарния вот

михаил константинов

Изборите приближават и политическите страсти се нажежават все повече. По традиция компроматните войни между партиите взимат връх.

Политиците все по-настоятелно отклоняват вниманието от по-важните за народа парламентарни избори към президентските. Хората обаче са уморени да ходят до урните за трети път тази година, затова се очаква избирателната активност да бъде малка. Изборната серия се оказа абсолютно безсмислена и това също обезкуражи народа.

Проф. Михаил Константинов даде интервю пред ПИК. Ето какво заяви той пред изданието:

– Изборите наближават със страшна сила. Ше отидат ли да гласуват хората или ще предпочетат да ходят за гъби, проф. Константинов?

– По две причини ще има хора, които няма да отидат да гласуват. Първата е страхът от машините, втората – влошаващата се COVID обстановка.

Особено по-възрастните хора изпитват голям страх хем да не се изложат на машините, хем да не се заразят.

– А не се ли плашат от този изборен вариант 2 в 1?

– Правили сме и друг път избори 2 в 1. Първите бяха на 13 октомври 1991 г. След Великото народно събрание. Бяха парламентарни и местни избори, които са най-сложните.

През 2011 г. имаше президентски и местни.

Не е толкова страшно. Както казах, хората се страхуват от машините и от епидемията.

– Проф. Анастас Герджиков срещу Румен Радев – това е основният двубой. Как виждате развоя му?

– Засега очаквам да има балотаж между двамата. Като Радев влиза с по-добър резултат в него. А който влиза по-добре, печели.

– На какво се дължи този недостатъчен за победа резултат на проф. Герджиков? Дали не е заради непрекъснатото му еманципиране от ГЕРБ или на късното му издигане?

– Резултатът на проф. Герджиков не е по-слаб от този на ГЕРБ. Той, според ситуацията в момента, има 30% одобрение, ГЕРБ – 25%.

Лозан Панов събира по-малко от „Демократична България“.  Мустафа Карадайъ се бори за третото място. За него ще гласува ДПС. Ето ти ги 10%. А за Панов одобрението е около 7%.

Да отиваш да се регистрираш в последните 5 минути. Това е недопустимо. Винаги може да се случи в последния момент. Електронният подпис важи, но само ако има договорка между страните. Крайно време е да започнат да четат законите. Но то какво ли четат?!

– За Радев ще гласуват ли хората на БСП?

– Да. Защото няма за кого друг. Ако не харесваш Герджиков, ще гласуваш за Радев. Левите няма как да гласуват за Панов.

– Социолозите дават преднина на ГЕРБ на парламентарния вот? На какво се дължи този резултат след толкова протести срещу тях?

– ГЕРБ си има своята подкрепа. Като махнеш юлските избори, ГЕРБ винаги е бил най-голямата партия.

Ако аз съм привърженик на ГЕРБ, ще гласувам за тях. Ако не съм, какво да правя, като гледам другите какви дивотии правят. Пак за тях ще гласувам.

От умните и красивите останаха само красивите. А колко са красиви, това е друг въпрос. Това могат да кажат само техните партньори.

Който е тръгнал надменно към народа си, винаги е губил.

А имаме и Харвардска двойка, която лъже така, както те гледа в очите. Българският народ е странен. Ние, от моето поколение, се срамувахме да лъжем.

А сега тези двамата лъжат и хората мислят, че това е добре. Чак им се възхищавам какви майстори са. Човек понякога се възхищава и на непозитивното. Майстори лъжци.

От различни светове идваме.

 

 

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ