Екокатастрофа! Изтече гориво около потъващия кораб „Вера Су“, версиите са две

Вера Су - потъващ кораб

Силна миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“. Подаден е сигнал и за петно в акваторията.

Сигналът за наличието на петно в близост до кораба „Вера Су“ е подаден от „Гранична полиция“. На място екип на екоминистерството е направил оглед. Установено е, че има мазно петно с диаметър 50 см и има наличие на силна миризма на петролни продукти.

От транспортното министерство заявиха, че има две версии за изтичането на гориво. Едната версия е, че то идва от отдушниците на машинното отделение, което от няколко дни е под вода. Втората версия, по която се работи, е че горивото всъщност е на спасителната лодка на „Вера Су“. Тя е била привързана към кораба, но понеже днес вълнението там е изключително силно, най-високото от началото на кризата с кораба, лодката се е откъснала и се е разбила в скалите, съобщава БНТ.

Заради лошото време там корабът се е наклонил и е потънал с още 50-60 см. На място при огледа на екипи на Басейнова дирекция са взети проби от водата в района на кораба. Установено е, че азотният тор три пъти надвишава измерваните досега стойности, което също е изключително тревожно и означава, че продължава да изтича товарът на кораба.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ