Георги Марков: Време е да се види каква беше стабилността при Бойко и как сега партиите-ментета с Радев превръщат България в погребална агенция

Георги Марков

Преди дни бившият президент Росен Плевнелиев направи изказване, в което заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, трябва да се оттегли, за да може да се сформира широка коалиция от няколко партии след предсрочните избори на 14 ноември.

В същото време България е на първо място по смъртност в Европа и на последно по ваксинирани. Средно по 100 души дневно губят живота си от коронавируса, докато служебното управление на Румен Радев нехае. Едновременно с това се задава и икономическа криза, породена от липсата на чуждестранни инвестиции и високите цени на тока.

В Европа също е интересно. Там Себастиан Курц подаде оставка като канцлер на Австрия, а в Унгария мощен многомилионен митинг идната събота, ще заяви ясно на Брюксел да не дава уроци на бившите соцстрани.

По тези интересни теми, агенция ПИК потърси за коментар бившия депутат от Великото Народно събрание Георги Марков. Ето какво заяви бившият конституционен съдия пред изданието:

– Г-н Марков, Росен Плевнелиев даде твърде интересни предложения, които получиха широк коментар и от Спас Гърневски, и от Георги Харизанов, а именно, че Борисов трябвало да се дръпне настрани и да заяви, че няма да е премиер, за да може ГЕРБ да направи евентуално коалицията с „Шоуто на Слави“, ДеБъ и „Продължаваме промяната“, тъй като те не го харесват него и това би било пречка за една такава широка коалиция. Как ще коментирате неговите думи?

– Уважавам президента Плевнелиев, който беше един много успешен министър в първия кабинет на Борисов. Беше и успешен държавен глава, който победи без гласовете и помощта на ДПС. Като президент на страната, той има право да дава свои рецепти за бъдещето развитие на страната и аз ги уважавам.

Същевременно трябва да кажем, че президентът Плевнелиев, е с изключително либерални и неолиберални разбирания, което разбира се, си е негово право. Той си харесва Петков и Василев и многократно е казвал, че те са много добри министри и могат да участват във всяко правителство. Очевидно, че той си харесва и Христо Иванов, защото именно той, от правното нищо, го направи служебен министър, а след това го подари и на Бойко. Нормално е точно той да вижда една възможна коалиция между ДеБъ, „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, но без Борисов.

Моето мнение обаче е точно обратното. Аз считам за голям комплимент обстоятелството, че Бойко не е харесван от ДеБъ. Че защо да бъде харесван от убийците на СДС, а именно партията-джудже ДСБ, която е под прикритие в ЕНП? Защо да бъде харесван от Атанас Атанасов, който непрекъснато говори за коалиция с БСП и изпитва ужасна носталгия по това, че Бойко Рашков не е станал главен прокурор в края на 90-те години?

Защо той трябва да бъде харесван от партизаните на Сорос около Христо Иванов? Та Христо Иванов беше негов министър и се провали тотално, поради което беше изгонен.

Защо трябва да бъде харесван от зелените, които са любеници – зелени отвън и червени отвътре? Защо Бойко трябва да бъде харесван от Киро Канадеца и от Асенчо до него, когато те нарушават Конституцията?

Моето предложение, като човек, който обича Борисов и е симпатизант на ГЕРБ, е след победата на тези избори, партията да мине в радикална опозиция на победените. Те да се оправят. Да видим какво ще направят… Според мен те ще доведат България до национална катастрофа и ще я направят погребална агенция.

Дошло е време да се види какво беше управлението на Бойко и неговата стабилност и какво могат партиите-ментета. А те не могат нищо… Ще превърнат България в погребална агенция.

– Добре, но г-н Иван Костов заяви преди дни, че няма икономическа криза в България и нещата са силно преувеличени. Той обаче призна, че вече има политическа криза, защото той също критикува „Продължи промяната“.

– Г-н Костов е добър икономист и може да му се вярва. Очевидно, че изхожда от статистически данни. Плюс това, той и това му прави чест, два пъти е участвал в гасене на големи пожари и големи кризи – един път като министър в кабинета „Попов“ след Лукановата зима и втори път като министър-председател след Виденовата зима.

Аз обаче смятам, че Лукановата и Виденовата зима, доведоха страната до икономически кризи, последиците от които станаха политически кризи. И в двата случая БСП си имаше абсолютно мнозинство и нямаше никакви симптоми на политическа криза.

Сега обаче политическата криза в България ще роди икономическа криза. А хуманитарната е вече налице. Мрем като мухи, поради абсолютната неадекватност на управлението на Радев.

Да видим истината в очите. България е в небивала политическа изолация. Министър-председателят Стефан Янев 6 месеца не е излизал зад граница. Той не е канен на нито едно официално посещение където и да било. Дори и на форумите, които са периодически или извънредни, ходи президентът Радев…

Тоталната политическа криза и изборите до дупка, които аз предрекох, изключват възможността в България да дойдат сериозни инвеститори. Няма инвеститор, който да си хвърля парите в една страна, която да прилича на политическа лудница, в която нито една институция не е в ред и очевидно, че изборите до дупка, ще продължат и догодина.

Сега, поради лошото време, хората навключиха климатици, калорифери, радиатори, духалки и други отоплителни уреди. Ноември месец те ще бъдат жестоко ударени със сметките за ток. Тогава ще влезе в сила поговорка на Радой Ралин „Сит на гладен вера нема“.

България е обречена в следващите месеци на тежка икономическа криза, защото тези, които се готвят да я спасяват, не стават за нищо. Затова аз мисля, че Борисов трябва да мине в радикална опозиция. Ще има достатъчно добра парламентарна група и просто трябва да си дочака времето. Орбан чака 8 години, а на него ще му се наложи да почака 8 месеца. На Борисов обаче са му необходими и 6 месеца отдих, в които да погледне структурите на партията в страната.

Президентът Плевнелиев дори отправи и съвет-покана към Бойко Борисов да започне да готви млади лидери, които да го заместват. Това реално ли е според вас?

– Лидери не се отглеждат. Лидери се раждат. Бойко Борисов никой не го отгледа да стане лидер на ГЕРБ и никой не го отгледа да стане лидер на България и то цели 3605 дни.

Още 2005 г. той, без никаква партия, без никакви застъпници, без никакви чуждестранни наблюдатели, само с няколко приятели и един адютант Цецо, се яви сам, за да бие със 70:30 червената легенда Татяна Дончева и нейния покровител Румен Овчаров. След това, отново сам, опатка в първия тур комунистите в София.

В ГЕРБ има доста млади и талантливи политици, минали вече през управлението на страната. Като започнем от моя любимец Делян Добрев, минем през Даниел Митов, през областната управителка на Ловеч Ваня Събчева, Тома Биков, който говори много вдъхновено и през десетките, да не кажа стотици кметове на ГЕРБ. Има много талантливи политици, има и чудесни попълнения, в лицето на Радо Чолаков и Дани Каназирева, но едно е да си добър депутат, друго е да имаш харизмата и способностите на политически лидер. Към настоящия момент такъв в ГЕРБ няма, затова Борисов трябва да се готви за още един мандат, чакайки си времето.

Не може в България всички да са на власт и всички в опозиция. Щом искат да оправят България без Борисов – да заповядат. Ако я оправят – браво. Ако не, просто ще си отидат. Но те, с всичките си действия дотук, показват изключителна некомпетентност, особено по отношение на управлението на кризата с вируса. Те носят историческа вина затова, че България стана погребална агенция, уволнявайки лекари на първа линия, герои в битката с вируса, като професорите Балтов и Кантарджиев и игнорирането на ген. Мутафчийски.

– Да кажем няколко думи и какво става в Европа. Как ще коментирате внезапното отстраняване на Себастиан Курц от власт в Австрия?

– Отстраняването му стана от червената и розова прокуратура във Виена. Прочее, в повечето европейски столици, господства неолибералното мислене.

Курц направи две значими изявления. Едното пред Меркел, когато с размахан показалец каза, че няма да приеме повече нито един мигрант. Малко по-късно дойде и второто, когато каза на Брюксел да спре с назидателния тон спрямо Вишеградската четворка и останалите страни от Източна Европа. И последва моментална реакция на прокуратурата във Виена, която самият Курц определя като лява, за да може той да бъде отстранен от политическия живот на Австрия.

Ударът е много голям, защото той е изключително талантлив политик. Канцлерството се крепи изцяло на него и самата му партия. Нищо в Австрия вече няма да е същото. Коалицията със зелените, която беше грешка, ще продължи още известно време, но без Курц дълго време така няма да може да се управлява. Той беше сготвен по същия начин като френския президент Никола Саркози. Преди това пък съдиха Жак Ширак.

Всички западноевропейски столици, без Мадрид, са доминирани от неолиберални и с цвета на дъгата съд, прокуратури и местна власт.

Съжалявам за Курц, защото това е и удар по ЕНП. В петък „Политико“ написа, че всъщност вече, след като и Меркел падна, най-западната държава, която ЕНП управлява, е Словения. Иво, представяш ли си – най-западната столица на страна от ЕНП, е Любляна! Надолу са Мицотакис в Гърция, Пленкович в Хърватска, президентът на Кипър и един прибалтиец.

Съдът и прокуратурата в Западна Европа не могат да се справят с клането на християни, рязането на глави на полицаи, учители, свещеници, изнасилванията на млади момичета, дори и на деца, във Франция, Германия, както се видя в Англия, Норвегия…

Смешно е да се говори, че в страните от Вишеградската четворка няма върховенство на правото и на закона, след като хората там си живеят спокойно, няма кланета с мечове и ятагани, изнасилвания, стрелби с пистолети и лъкове.

– Идната събота предстои голям митинг, когато се навършват 65 г. от унгарското въстание срещу комунизма. Очакват се над 1,3 млн. души да излязат в защита на Виктор Орбан. Кажете какви са настроенията в Унгария седмица преди това грандиозно събитие?

– Точно така. Унгарците ще излязат, за да почетат паметта на жертвите на това велико въстание. Това велико въстание, в което унгарците се биха с голи ръце със съветските танкове и Западът не им помогна.

На този митинг ще дойдат много симпатизанти на „Право и справедливост“ от Полша, много италианци, привърженици на „Италианско братство“ на Джорджия Мелони и на „Лигата“ на Матео Салвини. Ще има много силно послание към Брюксел да спре да дава уроци по демокрация на бившите соцстрани. На този митинг ясно ще бъде казано, че Унгария няма да се съгласи да промени закона си, който забранява джендър идеологията в училищата. Това е изключително национален въпрос – суверенно право на унгарците е това как те ще възпитават децата си.

Разгеле, че стана дума за този митинг. Два дни след него на официално посещение в Будапеща пристига Марин Льо Пен. Очевидно вече се стяга да влезе в действие новият европейски алианс, в който ще участват партиите на Орбан, Льо Пен, Мелони, „Право и справедливост“, партията на Абаскал в Испания, „Партия на свободата“ в Австрия, „Партията на свободата“ в Нидерландия, „Лигата“ на Салвини, шведските демократи, партията „Финландци“ и вероятно „Алтернатива за Германия“.

В Европа предстоят много интересни неща. Новият европейски алианс вероятно ще има около 150 евродепутати, тъй като ще събере консерваторите на Качински и Мелони със реформистите на Льо Пен и Салвини.

Специално за ПИК съобщавам новина. Снощи пет социологически агенции дадоха предвиждане, че ако днес има избори в Унгария, Виктор Орбан ще има 125 депутата от 199, т.е. отново близо 2/3. И как не: като връща на всички семейства, които отглеждат деца до 18 г. платеният данък общ доход за 2020 г. наведнъж; въвежда доживотна 13-а пенсия за пенсионерите; освобождава от данък всички работещи до 25-годишна възраст.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ