Проф. Балтов изригна срещу Кацаров: В момента смъртността е с 13% повече от втората и третата вълна! Не може ГЕРБ да е виновен за всичко това

проф. Асен Балтов

„В момента смъртността е с 13% повече от предишната вълна, а служебният министър на здравеопазването – с втори мандат вини за това управлението на ГЕРБ“. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Топ хирургът коментира с колегата си проф. Георги Михайлов тежката ковид ситуация у нас, която, според служебния здравен министър Кацаров, била „под контрол“.

Според Балтов ваксинацията не може да е на 100% задължителна, но трябва да се помисли за такава при работещите в социалните служби, медицински работници и др. „При 20% пълен обем на ваксинация това е „малцинство“, отбеляза той.

„За да управляваме един процес, ние трябва да го познаваме. И ние предложихме на д-р Кацаров – нека не разчитаме на данните на една частна лаборатория за епидемичната ситуация, да направим национално проучване“,  коментира на свой ред проф. Михайлов. „И ако ние направим такова епидемиологично проучване, ще знаем накъде да насочим нашите профилактични и терапевтични усилия като здравна система“, добави той.

Проф. Балтов отбеляза, че в Израел 3,7 млн. души са получили трета доза: „Имунитетът не е вечен, той намалява и затова трябва да се направи бустерната доза. Такава кампания няма в България“.

Топ хирургът обясни и защо става кандидат-депутат от ГЕРБ: „Лично смятам, че имам какво да дам. Моята експертиза не е малка. Четири години и половина бях директор на „Пирогов” и видях какво ли не в този период. Това, че някой смята, че има само негативи в работата на ГЕРБ – не съм съгласен с това”, заяви той.

Запитан дали има планове да става един ден здравен министър, проф. Балтов отговори: „Никакви планове, искам да дам експертиза“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ