Известен столичен анестезиолог: Неваксинираните стават съучастници в убийство

Коронавирус, Ваксини 3

„На първо място трябва да опазим живота и здравето на българските граждани. Единственият ефективен инструмент към този момент е ваксинацията. България има големия шанс да бъде част от развития свят, да получи най-добрите ваксини срещу COVID-19 в света, своевременно, в неограничени количества и да ги прилага безплатно“. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ „Софиямед“, цитирано от Фактор.

Година и половина след началото на пандемията ситуацията у нас медикът обобщи така: „В България по принцип не се спазват правила. Вторият трагичен факт е последното ни място по ваксинация в Европейския съюз, което веднага ни изведе на първо място по брой починали на 1 млн. население. Тези две констатации показват, че всеки народ сърба това, което сам си е надробил. Не спазваш мерки и правила, не се възползваш от достиженията на цивилизацията и науката, на компетентното мнение на специалистите – международно и български, като нация, а и като отделни хора и семейства плащаме много висока цена“.

„Нещата са ясни, българинът в България правила не спазва. Като отиде обаче в Европа или Америка, ги спазва, защото там има неотменими санкции. Тук няма да говорим за диктатура и за неща, които са извън закона, но ще дам един пример. Наскоро бях на европейски конгрес в Гърция, където не можеш да се качиш на ферибот, ако нямаш ваксинация или PCR тест. Дори не можеш да присъстваш на конгреса. В Германия казаха следното нещо: Човек, който заболее и не е ваксиниран, ние ще го лекуваме хуманно в здравното заведение, но болнични няма да му бъдат изплатени. В Европа има всякакви мерки, които карат този, който не се съобразява с правилата, да плаща, без да е задължително на пръв поглед. В България трябва да се научим всеки, който се прави на много „умен“, да плаща цената“, смята д-р Колчаков.

По думите му отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето на близките ни. „Ти ставаш едва ли не съучастник в убийство, защото поддържаш веригата на пандемията. „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове. Ние живеем в едно общество, не сме на отделен остров. Има правила на обществото и те трябва да бъдат спазвани. Ако не се спазват, трябва да се плаща цената на това. В България това не се прави и се плаща най-високата цена – загуба на човешки живот. Вече имаме над 20 хил. българи починали в пандемията от коронавирус“, припомни медикът.

Той предупреди, че в поредния пик на заболяването болниците са препълнени и все по-трудно се намират свободни легла. „Освобождаване на легла в пика има само по две причини – или оздравял и изписан, или починал“, заяви той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ