Георги Марков: След 160 дни без Борисов настана мор! Кабинетите на Радев се провалиха, а на Черни връх можеше да срещне някоя кукувица

Георги Марков

Ден подир ден България бележи черни рекорди по смъртност и заразени от коронавируса. В същото време вторият служебен кабинет на Румен Радев, както и самият Радев, неглижират апокалиптичната ситуация в страната.

В същото време цените на тока, газа и основните продукти от потребителската кошница, не спират да поскъпват. Този проблем отново се неглижира от едноличното управление на Румен Радев.

Конституционния съд пък продължава упорито да мълчи бил ли е Кирил Петков двоен гражданин към момента на назначаването му за министър от Румен Радев на 10 май.

По тези и други актуални въпроси от у нас и чужбина, агенция ПИК потърси за коментар един от най-добрите анализатори и познавачи на политическия живот в България и Европа – Георги Марков. Ето какво каза той в интервюто си за медията:

– Г-н Марков, миналата година август месец, вие публикувахте свой пост във Фейсбук, в който казахте, че ни чакат мор, фалити, международна изолация и извикахте „Вън Сорос от България!“ и „Долу Румен Радев!“. Днес вече има над 200 починали и почти 5000 заразени. Като че ли излизате прав… Какъв е коментарът ви, накъде отиваме?

– За съжаление отиваме към Бергамо! Имал съм възможност да гледам по италианската телевизия пика на коронавируса в този чудесен град и са ми текли сълзи от очите.

За съжаление кабинетите на Радев се провалиха с овладяване на кризата. Те не направиха нищо необходимо за ваксинацията на населението. Нещо повече – не само, че нямат план за ваксинация, ами закупените от Бойко ваксини, започнаха да ги подаряват на този и онзи и да ги бракуват.

Без ваксинация няма как да стане. Вчера унгарският премиер Виктор Орбан се ваксинира трети път пред очите на целия народ. Той каза, че ваксината е един вид застраховка живот. Нашият Бойко също се ваксинира пред очите на целия народ и даде пример.

Радев тръгна да си открива кампанията от Черни връх, където най-много да срещне някоя кукувица. Той трябваше да открие кампанията в някоя от столичните болници, защото е невероятно, че в 21 век, една жена, са я разходили из шест болници, докато почине… Ами защо министърът на здравеопазването, който е лекар, не я взе в министерството? Все едно легло щяха да намерят, а и той все ще можеше да й сложи един дихателен апарат.

Румен Радев продължава да не свиква КСНС, когато сме в очевидна биологична война, на последно място по ваксинация в Европа и на първо по смъртност в Европа. За мен Кацаров повече не може да остане министър и считам, че целият кабинет да бъде сменен, а за служебен министър-председател в тази война да се сложи ген. Мутафчийски, иначе на България ще се наложи въвеждане на извънредно положение.

– Междувременно цените на тока растат главоломно, растат и тези на газа. Ноември идва, хората ще тръгнат да си плащат сметките за октомври и ще изохкат. Каква е ситуацията в Унгария?

– В Унгария ситуацията е малко по-различна, защото през 2012 г. Орбан удари монополите. В енергетиката съществува държавно регулиране. От една страна няма скок на цената на електроенергията. От друга, той сключи 15-годишен договор с руснаците за доставка на газ на преференциални цени.

Важно е обаче да се знае, че тази седмица в четвъртък и петък, има извънредно заседание на ЕС. Виктор Орбан каза, че истинската отговорност за този хаос с цените в Европа, пада върху Франк Тимерманс, чиито сметки са се оказали изключително много лоши и сега всички граждани на ЕС, ще плащат повишена цена на тока, която непрекъснато ще расте. Затова Орбан заяви, че е време, наречената от него „глупост“ – зелена сделка, да бъде спряна чрез мораториум или да бъде отменена.

Вероятно България ще бъде представяна на тази среща от Румен Радев и той трябва също да поиска замразяване на тази сделка. Вероятно някои от Вишеградските страни, а и други, ще поискат подобно нещо.

– Продължава сагата с Кирил Петков. Истинска бомба хвърли проф. Огнян Герджиков, който каза, че всичко е наред около гражданството на Канадеца, че той не е нарушил Конституцията, защото отношението между два субекта на българското право, няма как да зависят от трета страна, а дали и кога тя ще отпише Канадеца от гражданство не е важно, защото иначе ще изпаднем в състояние на васалност. Какво е вашето мнение като дългогодишен конституционен съдия?

– Хайде и аз да хвърля една бомба. Представете си, че г-н Кирил Петков, който е колкото български, толкова и канадски гражданин решава да се откаже не от канадско, а по някакви негови си причини, от българско гражданство. И как щеше да се откаже? С нотариално заверена молба от Монреал ли и да каже „Вече не съм български гражданин“ или щеше да чака указа на президента Радев и оттогава да се счита освободен? Аз считам, че е второто…

Да не говорим, че има и държави, които не допускат двойно гражданство. Такава е една Словакия например.

Очевидно г-н Герджиков е подходил прекалено патриотично, притеснявайки се от „васалното положение“ на България. Ама ние сме във васално положение още от 1998 г., когато направихме лудостта да наградим по времето на управлението на Иван Костов, с орден „Стара планина“ Джордж Сорос. Оттогава насам партизаните на Сорос управляват различни отрасли на страната и навлязоха мощно в съдебната система.

Преди бяхме командвани от съветските другари, а сега от американските неолиберали. В САЩ свалиха статуите на Томас Джеферсън и на генерал Ли, за да се харесат на цветнокожите, тук ще свалим статуите на Левски и Ботев, за да се харесаме на сороидите.

– Виден наш адвокат – Михаил Екимджиев, пък каза, че Кирил Петков щял да съди България в Страсбург, защото бил лишен от право на защита пред Конституционния съд…

– Г-н Екимджиев, когото уважавам, искрено ме развесели! Той е много добър адвокат в материята. Няма обаче как да е следял цялата практика на Конституционния съд през тези 30 г. от съществуването му.

Най-защитеният човек в България в цялата история на Конституционния съд, се нарича Кирил Петков. Защото по всички правила на конституционното правосъдие, указът на президента Румен Радев трябваше да бъде отменен още, докато Петков беше министър. И последицата щеше да бъде отстраняването му като министър и импийчмънт на Радев.

Конституционния съд чувайки, че Джо Байдън споменава за Киро от Канада реши да го помилва и не се произнесе по времето, а можеше, когато той беше още министър. Съдът се отнесе много снизходително към Кирил Петков, криейки се зад т.нар. конституционна процедура и диктатура на процедурата. В своята 30-годишна практика, Конституционния съд е решавал дела и за три дни, и за три месеца. Така, че Киро не може да се оплаче от това, че е нямал защита.

Между другото, да ти кажа Иво, звънят ми колеги и граждани от цялата страна и викат: „Кажи им на тези конституционни съдии да хвърлят вече тогите! Какво го щадат толкова, какво го мотат това дело?“. Но ти сам разбираш, че аз такива думи към Конституционния съд не мога да отправя. Те могат да решат да минат и изборите и дето викаше царя – „Всяко чудо за три дни“.

Ние останахме с една институция, която все още не сме оцапотили, но нищо чудно Конституционния съд сам да се постави в това положение и да стане излишен.

– Ваше участие по БНТ отпреди дни, в което коментирахте политическата ситуация в Европа, предизвика огромен интерес. В събота в Унгария предстои грандиозен митинг в защита на Виктор Орбан. На него ще присъстват много италианци и поляци. Какво всъщност се готви в унгарската столица?

– Будапеща стана център на консерватизма в Европа и на обединените патриотични и истински християн-демократични формации.

Очевидно, че след като ЕНП се срути и най-западната страна, в която партията управлява се оказа Словения, а Себастиан Курц беше сготвен от неолибералната лява прокуратура на Австрия, се очаква обединение на партиите на Орбан, на Льо Пен във Франция, на Качински в Полша, на Мелони и Салвини в Италия, на партията „Вокс“ в Испания, на “Партията на свободата“ в Австрия и Нидерландия, шведските демократи, партията „Финландци“ и още други формации. Орбан е моторът на това обединение.

– Вие следите всичко из Европа, имате ли данни за местните избори, които се проведоха миналата седмица в Северна Македония?

– Да, снощи унгарската телевизия съобщи, че в Скопие, ВМРО-ДПМНЕ е постигнала победа над социалистите на Зоран Заев, някъде с около 78 000 на 52 000 души и ще има 17 депутата в Общинския съвет на македонската столица срещу 12 за Заев.

Съобщиха също така, че г-жа Даниела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДМНЕ, води с около 8000 гласа на действащия кмет на Скопие. В повечето градове се оказва, че победител е ВМРО-ДПМНЕ. Предстоят обаче и много балотажи.

По въпроса за Македония най-правилно се изказа българският цар Симеон ll, чиито деди са управлявали Европа, а именно: „Македонските въпроси са работи на македонските отговорници“.

– Вие вече посъветвахте ГЕРБ след победата, която се очертава на 14 ноември, да мине в радикална опозиция и да не прави никакъв диалог с останалите формации.

– Да, точно така! ГЕРБ има нужда, макар и победил, да остане за 6-8 месеца в опозиция, да може Бойко малко да си отдъхне, а и другите, които искат да спасяват България, да имат шанс да се опитат да я спасят. Аз мисля, че 8 месеца са достатъчни да се разбере, че управлението на Борисов, което беше успешно за България, няма алтернатива и това трябва да се види от българските избиратели черно на бяло.

Бедата на Бойко дойде след изказването му преди време, че иска в Черно море туризъм и платноходки, а не военни кораби и пукотевици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ