Прокуратурата погна двама транспортни босове в Пловдив

прокуратура

Шефът на „Хеброс бус“ Веселин Дошков и Иван Чолаков, собственик заедно с брат си Димитър Чолаков на „Автотранс 2000“, са с повдигнати обвинения за документални измами в големи размери.

Повдигнати са и обвинения на двама служители от Общината – инж. Пламен Вълков, счетоводителката Лидия Пастърмаджиева, както и срещу служител от община Асеновград, за престъпления по служба, съобщава „Марица“.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС – Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г. на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

„Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове“, подчертават от прокуратурата.

Във връзка с провежданото разследване, служители на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззет е огромен обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо Дошков и Чолаков са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева. Спрямо останалите – мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5000 лева.

Действията по разследването продължават.

 


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ