ЦИК разкри дали ще се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите на 14 ноември

Росица Матева

ЦИК отправя призив за една честна и позитивна кампания. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК сключи договор със „Сиела Норма“ за доставката на 1600 машини за гласуване, добави тя. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. Подписан е договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им – по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За секциите в чужбина все още не е взето решение.

Приключи подаването на заявления за гласуване извън страната. До момента те са 56 668.

Утре ще бъдат на разположение в РИК 280 машини за симулация на гласуване, на които ще се правят демонстрации. Имаме регистрирани 6 наблюдателски организации за изборите.

Беше подадена жалба срещу излъчването на предизборната кампания от БНТ. Тя не бе уважена.

ЦИК реши, че разписките от машинното гласуване ще бъдат с различна дължина. Тази за парламентарните избори ще е два пъти по-дълга от тази за президент. Те ще се събират в една непрозрачна кутия.

По думите ѝ към момента няма изискване за зелен сертификат, свързан с изборите. Повечето членове на ЦИК са ваксинирани още на 4 април.

„Няма да има изискване за зелен сертификат при гласуване. Документ няма да се изисква нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември“, обявиха от ЦИК във връзка с влезлите от днес в сила мерки на служебното правителство на Румен Радев.

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ