Съветник на Радев алармира за преврат: Радев обеща на служебното правителство да е на власт до март

калоян методиев

„Имаме микс от две кампании и две големи кризи, с това кампанията е уникална. Като динамика е доминирана от проблеми и от активността на 3-4 по-големи формации. Прави впечатление, че навлизаме в компроматна фаза с активното участие на държавата“.

Така започна анализа си пред БНР политологът Калоян Методиев от Институт „Рего“.

По думите му назначенията във второто служебно правителство са били с обещанието, че ще останат поне до края на март 2022 година:

„Те (служебните министри – б.р.) са играч в кампанията, което я прави уникална“.

Това означава, че Радев се надява отново да няма кабинет, или пък за такъв да бъде избран служебният му такъв, който да изкара зимата, което е равносилно на преврат, с оглед обществените нагласи.

Методиев подчерта, че „шоковото въвеждането на зеления сертификат за 24 часа“ е променило рязко нагласите в обществото и т.нар. антиваксърска общност в България се е обърнала срещу президента, който е назначил служебния кабинет:

„Не очаквам някой да поеме лична отговорност. … Най-добре е да се накажат виновните чрез гласуване на предстоящите избори“, заяви той.

Прогнозата на политолога е, че ще се наложи да се търси помощ от други европейски страни за лечение на българи заради претовареността на здравната система в България.

В предаването „12+3“ Калоян Методиев коментира и решението на КС за противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, както и дали това може да е повод за импийчмънт на държавния глава:
„Към правните основания с лекота ще се добавят и политически и социални, когато минат изборите“.

Политологът отново посочи, че важната за обществото кампания е за парламентарните избори, защото от Народното събрание зависи дали ще има правителство, което да управлява страната в „предстоящата тежка зима“:
„Това ще е правителство от камикадзета“.

Методиев очаква по-висока избирателна активност от тази на изборите на 11 юли, защото сега залогът е по-голям.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ