Майка плаче и разкрива: Убиха детето в „Александровска“, заради Стойчо Кацаров! Второ е (ВИДЕО)

7 Dni Bulgaria29.10.2021
стойчо кацаров

7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб при трансплантация в Университетската болница „Лозенец“, е починало днес около обяд. За това съобщи Деница Димитрова, майка на трансплантирано в лечебното заведение момиченце и администратор на Фейсбук групата „Трансплантирани и оперирани деца в болница „Лозенец“.

По думите й, това е второто починало дете за последните месеци, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Първото пък изобщо не стигнало до операционната.

„Аз съм ужасена, отвратена и изумена как може да се случва това в България, след като 18 години се извършват чернодробни трансплантации в болница „Лозенец“ на деца. Откакто спряха трансплантациите в лечебното заведение заради отстраняването на проф. Любомир Спасов, това е второто дете, което си отива. Първото дори не стигна до трансплантация. Не знам, аз приемам, че с второто е извършен експеримент, защото лекари, които не са извършвали трансплантация на дете, са се опитали да го направят. Искам да попитам кога ще спре този ужас? Колко още български деца трябва да умрат?!“, казва Деница Димитрова в свое видео.

Екипът, извършил трансплантацията на 7-месечното бебе, е воден от настоящия директор на УБ „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев. В началото на юни той замени на поста бившия ръководител на лечебното заведение в продължение на 23 години проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров. Мотивите – извършване на незаконни трансплантации и други нарушения в лечебното заведение.

Според майките на трансплантирани деца, доц. Горнев е отличен коремен хирург, но няма опит при чернодробни трансплантации на деца.

„Той извършва трансплантации, но на възрастни хора. Да, той е страхотен коремен хирург, но това не е достатъчно, за да се занимава с малки деца. Това е нещо изключително специфично. Неслучайно го правеше само един човек в България – проф. Любомир Спасов. Неслучайно в чужбина има трансплантационни центрове, които се занимават само с деца. Защото това е съвсем различен вид операция. Във Военномедицинска академия също правят трансплантации, но не се ангажират да оперират деца“, обясни Деница Димитрова, съобщава „Дир.бг“.

Затова и още през юни родителите настояха да се вземат адекватни решения по казуса и попитаха кой ще оперира децата им.

„7-месечното бебе, което почина днес, от много време беше в лошо здравословно състояние. През тези месеци имаше донорски ситуации и трябваше да бъде оперирано, но в момента тук в България няма кой да извършва тези операции. От отстраняването на проф. Спасов до 26 октомври в цялата страна не е направена нито една чернодробна трансплантация на дете. Затова и искам оставката на д-р Стойчо Кацаров, от когото идва главният проблем. Той се е опитал да спре трансплантациите в УБ „Лозенец“ още преди 10 години чрез неговата неправителствена организация и сега като министър успя“, добави Деница Димитрова.

Според нея, действията на служебния здравен министър спрямо УБ „Лозенец“ и дългогодишния й директор проф. Любомир Спасов са породени от личен мотив.

„Защото вече минаха пет месеца откакто започна разследването и нищо не е доказано. А какво ли не се избълва срещу проф. Спасов и лекарите в болницата“, допълва Димитрова.

Тя каза още, че е изключително разочарована и от липсата на реакция от страна на президента Румен Радев, до когото родителите на трансплантирани деца са написали две писма.

„Защото той е назначил Стойчо Кацаров за министър. И не получихме абсолютно никакъв отговор“, категорична бе Деница Димитрова.

Майките настояват да се вземат спешно мерки, за да се реши проблемът.

„За тези пет месеца можеха да извикат специалист от чужбина и българските деца да не умират. Можеха при донорска ситуация служебният министър Стойчо Кацаров да подпише документ и да вкара проф. Любомир Спасов в операционната само за часове, за да се извърши трансплантацията. Дори да не го възстановяват като директор. Нека да си свършат работата в Министерството на здравеопазването, да извикат специалисти, да обучат хора или да извикат проф. Спасов, когато има донор, за да се спасяват тези деца, а не да умират. Откакто професорът е отстранен имаше поне 2-3 донорски ситуации и не бяха трансплантирани деца“, каза още Деница.

По думите й в листата на чакащите за чернодробна трансплантация деца са били 4 или 5. И две от тях вече ги няма. А майките отново питат защо и кой е отговорен.  

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ