Спешна помощ предупреди софиянци: Ужас е! Няма линейки! 200 пъти „Помощ“ за едно дежурство

Линейка

„За вчерашното 12-часово дежурство в Спешна помощ е имало 510 повиквания, от които 200 – ковид, сред тях и 8 деца.“ Това заяви пред БНТ говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска.

По думите ѝ при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите пада и те също боледуват и са на предела на силите си.

„Като цяло обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, но когато опре ножът до кокала, се търси някой да е виновен“, обясни говорителката на Спешна помощ.

По въпроса със забавянето на линейките Сунгарска обясни, че когато постъпи сигнал, той се триажира – тоест, оценява се неговата спешност и първо се стига до най-тежките случаи. Координацията се осъществява за минути, но в София има над 90 болници и затова системата се претоварва. Тя отново призова мерките да се спазват, за да не се стига до колапс на здравната система.

България продължава да бъде най-слабо имунизираната страна срещу COVID-19 в Европа. Болниците и лекарите у нас са на своя предел, допълни тя.

„Тежки са цифрите, катерим се към доста тежки и сериозни класации, може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение“, заяви тя.

Ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките, допълни Сунгарска. Пандемията ни докара до извода, че за една съществена част от обществото здравето и живота не са приоритет номер 1.

„През цялата пандемия, с колегите от спешната помощ в страната, сме първата линия на първата линия, това за нас е повтаряемост. Тази вълна като че ли е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват, някои загубиха и живота си“, коментира Сунгарска.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ