Няма милост за опасните холандци, които внесоха у нас 16 тона дрога!

Арест

В две отделни заседания Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбите на холандските граждани Курт М. и Робърт П. срещу определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, който е потвърдил мерките им за неотклонение „задържане под стража“.

Двамата чужденци са обвиняеми по досъдебно производство за това, че в периода 26 януари 2017 до 16 март тази година са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона. Те са в ареста от началото на юни тази година, след като бяха обвинени, че в съучастие чрез фалшиви документи внесли на три пъти през митнически пункт Варна-Запад без разрешението на митническите власти прекурсори за производство на амфетамини.

Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци. Защита поиска изменение на мерките за принуда като се позова на хроничните заболявания на Курт М.,установени със съдебно-медицинска експертиза, на обстоятелството, че той живее от 2010 година в България, има собствен бизнес и постоянен адрес в Бургас.

Вторият обвиняем Робърт П. имал договор за наем на жилище също в Бургас, семейство с три деца и бременна съпруга, които живеят в Испания. Според адвокатите на двамата холандци, няма реална опасност който и да е от тях да се укрие или да извърши престъпление. Въззивната апелативна инстанция днес сподели всички аргументи на Окръжен съд – Варна, с които е бил потвърден постоянния арест на обвиняемите чужденци.

Гласните, писмените доказателства, включително и тези, събрани чрез СРС, водят и този съд до обосновано предположение, че Курт М. и Робърт П.,  са съпричастни към деянието, за което се разследват.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и глоба от 200 хил. до 300 хил. лв. И двамата мъже имат съдебно минало – Курт в Белгия, а Робърт в Холандия, а към настоящия момент съдът не разполага с доказателства, че наказанията, които са им били наложени са изтърпени.

И за този съд е важен изводът, че деянията са от изключително висока обществена опасност и се наказват строго от закона. Ето защо както за Курт М., така и за Робърт П. остава реална опасността ако търпят по-лека мярка за неотклонение да се укрият или да извършат престъпление.

Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ