В понеделник гръмва скандал за 10 млн. лева със Стойчо Кацаров! Доктор Смърт превърна и децата в стока

7 Dni Bulgaria05.11.2021
payimage-509176

В Министерството на здравеопазването съвсем „окъкаха“ пейзажа. С действията си, разбира се, защото симптомите на новата Ковид-вълна, която днес е „втресла“ управляващите, се появиха още през лятото. И няма как сегашният бум на пандемията да бъде отнесен нито в категорията на неочакваното, нито в тази на трудно прогнозируемото. Да, но ако всеки си е бил на мястото в тези последни месеци, резултатите днес не биха били така плачевни… За какво иде реч в случая?

Само за месец, здравното ведомство обяви три поръчки за доставка на „бързи антигенни тестове за деца“. Достатъчно е да кажем обаче, че сроковете в тях са напълно абсурдни – три дни за подаване на документите за участие и три дни за доставка! Условия, които трудно биха гарантирали почтена конкуренция между равнопоставени играчи. Нима си представяте, че в някой склад в Европа чакат близо 1.5 милиона антигенни теста за индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 на деца, които наш вносител да поръча от днес за утре, че дори да е организирал и транспорта им до родината? Три дни ще му отнеме само за да се информира откъде какво количество може да закупи. Ако пък доставката е от Китай и най-експресния ангажимент би бил със срок около месец.

Логично възниква въпросът как подобни условия биха могли да бъдат изпълнени? И още по-логично се ражда съмнението, че единствено предварително информирани и подготвени за „спешната нужда“ на държавата фирми-партньори на здравното ведомство могат да свършат работата. А тя изглежда напълно „опечена“ – с гласуван бюджет и в смутно предизборно време.

Срокът за подаване на документите е понеделник – 8 ноември! Едва ли някой бизнесмен, участвал някога в търг или в конкурс би се усъмнил, че тук е замесен „здравият“ чиновнически интерес. А това би означавало, че задкулисието е пробило и този висш екип на здравното министерство. Чиновническото войнство знае размерът и разширяващия се периметър на бедствието до последното число от статистиката. Но очевидно е чакало последния момент за да може ситуацията на „неотложност“ да развърже ръцете му. Каква ще е печалбата на замесените лица може само да гадаем. Защото поръчката е повече от впечатляваща – „до 1 468 800 теста“. Тя бе публикувана на 3 ноември и както стана дума по-горе, е адресирана до доставчиците на „бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“ . Преведено на нормален език това означава, че само предварително готова с такива количества фирма ще бъде допусната до участие в търга. Прогнозни цени не са обявени, но както вече стана дума сроковете за доставка са повече от поразителни. В поканата е записано следното: „минимално количество със срок на доставка до 1 работен ден след сключване на договора и остатъчно количество със срок на доставка до три работни дни след сключване на договора. Всички участници предложили срок на доставка до три работни дни след сключване на договора, ще бъдат допуснати до класиране“…

Така формулирана поканата само подсилва съмненията за здравно-печалбарска завера. Защото кой бизнесмен би „заровил“ едни десетина милиона лева, купувайки точно този вид тестове и би ги държал на склад у нас, за да може да ги достави тутакси – от 1 до 3 дни, в случай на нужда на държавата?

Но това не е всичко. При внимателния прочит на изискванията в поканата се натъкваме на още един „забележителен“ елемент от чиновническите хватки. Това е точка 6.2 от конкурсната документация, която гласи „Тестовете да се изпълняват с проби от слюнка, като не се провеждат чрез самотестуване“. С други думи всичко разказвано пред телевизора досега, че организацията в училищата за тези тестове няма да изисква специално подготвени специалисти, се оказва поредната полуистина. Това условие говори само по себе си, че за използването на тези тестове ще бъде задължително да има осигурен лаборант или друг вид обучен за взимане на проби експерт. Читателите ни сами могат да пресметнат числеността им, за да тръгнат децата на училище…?! Може би и тях ще си ги внесем отнякъде?

Още преди десетина дни в публикацията си „Бързи тестове за бързи пари „Банкеръ“ повдигна въпроса за меко казано странния начин, по който бяха организирани търговете за доставка на „бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-4 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено“. Както още тогава съобщихме, допълнителните 11 млн. лв., които правителството отпусна за тях,със сигурност са изострили апетита освен на бъдещите доставчици, така и на тези, от които зависи кой ще бъде избран да получи тези апетитни поръчки.

Няма как да да пропуснем и друг съвсем немаловажен въпрос, който изникна след като преди няколко дни шумно и уж много публично бяха отворени 28-те оферти, на мераклиите да спечелят първата апетитната поръчка – тази за доставката на 400 000 теста. „Прозрачността“ в този своеобразен спектакъл на манипулацията на обществото бе сведена до отварянето на едни пликове с оферти и обявяването на имената на някакви фирми, между които – по информация на експерти в тази област, няма нито един ексклузивен представител на производители. Въпреки че изричното условие, посочено в конкурсната документация е: „предлаганите тестове да бъдат от производител, който произвежда тестове включени в Общия списък на взаимно признати бързи антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС, актуален към датата на подаване на офертата“.

На практика този водевилен спектакъл приключи с размахването на едни листа, но без дори една дума за предлаганата цена на доставка…И както може да се досетим фаворитът на здравното министерство за първия „пай“ от поръчката все още не е посочен. За сметка на това обаче, отворената вече документация, представлява реално маркетингово изследване за доставчиците и предлаганите от тях цени. И резултатите от него са известни на отбран кръг люде.

А както добре знаем информацията е най-скъпата стока. И тя може да бъде изтъргувана. Или пък да „подпре“ подходящия участник във вече обявения доста по-голям търг…?!
Още доста въпроси могат да бъдат задавани, но основният е, какво се случи с „изчегъртването“ на играчите в здравеопазването? За тях настоящият здравен министър направи серия от разкрития, сочейки ги като една от причините за дефектиралата здравна система у нас? Възможно ли е днес в екипа му също да са се намърдали хора, ползващи поизлъскани методи, зад които обаче прозират стари прийоми…?! Нека напомним – в случая става дума за деца, за грижата към тях и за бъдещето на България! Така че апетитът за бърза и лесна печалба просто трябва да бъде озаптен.

БАНКЕР



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ