Министър Нанков с важна новина за тунела под Шипка

nankov3

Почти 7000 автомобила е средноденонощният трафик по пътя между Горна Оряховица и Велико Търново през Арбанаси. Нека по него се минава безаварийно, да се шофира разумно, тъй като ставаха голям брой произшествия годишно. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков преди пускането на движението по ремонтирания близо 5-километров участък от пътя между Горна Оряховица и Арбанаси, част от трасето, което свързва двата най-големи града в Област Велико Търново.

Заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и Горна Оряховица Добромир Добрев, министър Нанков инспектира пътя преди да бъде пуснато движението. За подобряване на състоянието на участъка, който не беше ремонтиран от 40 години, от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха осигурени 1,8 млн. лв. Министърът посочи, че ремонтът е бил затруднен от няколко свлачища по протежение на трасето, но изпълнението му е добро. Регионалният министър съобщи, че освен най-пряката връзка между старопрестолната столица и Горна Оряховица, до края на годината ще завършат още няколко проекта в областта, за които ще се разчита на допълнителни средства от държавния бюджет.

Той уточни, че е готов технологичният проект за пътя Присово – Миндя, предстои завършване на участък от пътя Ресен – Самоводене, предстои обявяване на процедурата за избор на изпълнител на пътя Елена – Златарица – Лясковец, част от който ще бъде финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“, а друга – от държавния бюджет. Министърът обяви, че в четвъртък предстои да стартира строителството на участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ от магистрала „Хемус“, която е основен приоритет за Северна България. Продължава да се работи усилено по участъка между Ябланица и п.в. „Боаза“. До края на месеца, според поетия ангажимент, стартираме с тръжните процедури за строителство на отсечката между „Боаза“ и пътя Плевен – Ловеч, която ще се изпълнява на три етапа, информира Николай Нанков. До края на септември или началото на октомври ще стартира процедурата за инженеринг – проектиране и строителство, за 83 км от магистралата от пътя Плевен – Ловеч до връзката с Велико Търново, каза още той.

На въпрос кой мост на р. Дунав ще е приоритетен министър Нанков отговори, че това ще зависи от инвеститорите, тъй като съоръженията ще се изграждат по реда на публично-частното партньорство, и допълни, че логиката на подобни проекти се измерва с икономическите и финансовите им параметри. Николай Нанков заяви, че Северна България има нужда от повече мостове на р. Дунав предвид данните за трафика, предстоящото изграждането на втори мост при Русе на р. Дунав и на АМ „Русе – Велико Търново“, която трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка и може да бъде построена с национални средства или по линия на публично-частно партньорство.

Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта за финансиране ще се спрем, посочи министърът. Интересът на две от петте китайски компании, с които подписахме споразумения, е изключително голям. Техни представители посетиха площадките на обхода на Габрово, който се изпълнява в момента, трасето до бъдещия тунел под Шипка. Северна България ще бъде приоритетно разглеждана  за финансиране по линия на бюджетни средства, подчерта министърът. Параметрите на китайските инвестиции са между няколко стотин милиона евро първоначална инвестиция до милиард и половина евро, каза още министър Нанков.

По отношение на северния пътен възел на Велико Търново регионалният министър посочи, че проектът вече е разработен на идейна фаза и в средата на месец октомври може да стартира тръжна процедура за инженеринг, като устройствените планове ще дадат точното му местоположение. Предстоящото изграждане на магистралата „Русе – Велико Търново“, без този пътен възел, ще обрече града на още по-голям тежкотоварен трафик, което не трябва да се допуска, подчерта той. Днес министър Нанков присъства на откриването на рехабилитираната улица „Иван Момчилов“ в Горна Оряховица.

Проектът, който трябва да стимулира икономическото развитие и конкурентоспособност чрез възстановяване на зоната с потенциал за икономическо развитие, е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ с 1,5 млн. лв. Десетки са обектите в областта, които са изключително добре изградени и перспективни като потенциал за икономическо развитие на зоната в Горна Оряховица и за по-добро качество на живот в двете общини и в цялата област, коментира по време на церемонията министърът.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ