12 часа, Бойко пак ги минава с 200: Петков продава министерски постове! Радев призна за манипулацията

19

ГЕРБ дават брифинт във връзка с поредните открити 199 машини в складове, които не са част от обществената поръчка на ЦИК.

„От дни говорим за машинациите и сутринта Цветозар Томов от ДБ каза по тв, че новите 199 машини от склада на „Сиела“ Норма, напълно са изненадали ЦИК. Взето е решение да бъде информиран Рашков, който трябва да отговаря всъщност за изборите.“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той направи и препратка към методическите указания, където ясно е написано какво се разбира под ремонт, а именно: смяна на хартиена ролка, смяна на кабел, смяна на батерия или смяна на параван.

„От събота го повтаряме това и те днес са изненадани, един ден преди деня за размисъл.“, допълни той.

Борисов цитира и „Сиела Норма“, като изрази недоумения защо машините, картите и флашките не са закупени от държавата, а целия изборен процес се оставя на една частна фирма.

Бившият премиер се пошегува с лапсус на Румен Радев, който от Тетевен казал, че „всичко зависи от манипулацията“.

По думите на Тодоров от „Сиела Норма“ внасянето на машини си е тяхна работа. Допълнителните 228 машини били за сервизна и презентационна дейност в Грузия, където всъщност няма избори.

„Пред БНТ на 11.11 същите тези хора казват, че новите машини са стари машини и новината е фалшива. Става въпрос за презентации и затова ЦИК не знае, че са в този склад. по БТВ на 9.11 г-н Тодоров казва, че машините около 400 машини са резервни. Да припомняме, че 400 машини са 400 хиляди гласа.“, обясни Борисов

„На въпрос дали тези допълнителни машини ще се използват, ако някоя от машините дефектира, отговора е „да“, но не събота или неделя, а в двата тура между президентските избори.“ Борисов припомни и думите на Тодоров, че само двама души, които са братя държат кода за машините и изборите „Собственикът на Сиела Норма отговаря, че това е така и едва ли някой може да го отрече.“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов припомни писмо на Христо Иванов до ЦИК в което се иска пълен одит на машините, както и на договора. „По други думи на Иванов,  машинното гласуване е непрозрачно и е с цел да бъдат откраднати изборите в полза на статуквото и Румен Радев.“, припомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ  определи като нечуван скандал Лозан Панов да бъде сплашван от Спецов и НАП в предизборната кампания и го поздрави, че е разкрил подкрепата на „уж десните за Румен Радев“.

Бившият премиер цитира и думи на Мая Манолова през 2019 година, която тогава да се броят контролните разписки от машините, и припомни, че с с днешна дата именно тя е внесла  искане подобно броене да отпадне напълно.

Борисов не пропусна и темата с ковид кризата, като към момента има над 100 хиляди активни случаи, карантинираните са над 50 хиляди души, а 165 хиляди са реално ще са затруднени да упражнят правото си на вот.

Той припомни и това, че съвсем на тъмно държавата ни е поискала помощ от ЕС със задействане на Механизма за гражданска защита, без абсолютно никой да разбере.

„Имаме и много интересен финансов министър, който през ден тегли дълг. Вчера казаха, че няма да представят проект на държавен бюджет преди изборите, за да не влияят на вота. Интересно защо тогава внесоха актуализация на бюджета в полза на Румен Радев, за да кажат, че от 65 лева са увеличили пенсиите на 75 лева“, заяви Борисов.

Той отново повдигна темата, че реално никой не знае къде отиват милиардите изтеглен дълг, като ден след изборите ще бъде изтеглен още един от 500 милиона.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че изборите към момента не са „хаос“, а „машинация“.

„Представете си, че всичко това което се случва днес се случва по време на мандата на кабинета Борисов 3. Първо родолюбивия гражданин щяха да изпратят гневни писма до всички възможни европейски институции, група бунтовни граждани щяха да се бият с полицията да влизат в складовете. Няма да коментирам институционалните реакции на президент, а други щяха да си късат ризите или чорапогащника пред камерите. Вече 6-ти няма никакви отговори“, заяви Дончев и допълни, че е обиден не затова, че няма отговори, а че даже им се карат.

Той заяви, че най-лошия сценарии са компрометирани избори, в които обаче всички вярват.

„Ако МВР работеше като хората, то агентите им трябваше да са открили машините преди нас. Единственото нещо това да не се случи е, че потенциала на МВР е впрегнат да страхува хората по страната“, допълни Дончев.

Лидерът на ГЕРБ  коментира и последното участие на Кирил Петков, в което той е редил кабинет и е посочил за транспортен министър бизнесмена Събев от Русе, който е дарил на Петков 100 хиляди лева. По думите на Борисов реално с едно „дарение“ той си е купил този пост.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ