Ново изследване за генетичния ни произход: Нямаме връзка с турците! Не сме били…

произход

Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход. Данните показват, че сме леко отдалечени от траките и най-близо до прабългарите от племената, живели по нашите земи, предаде бТВ.

Кои сме ние – с този въпрос започват изследването специалисти от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София. С помощта на БАН и Флорентинския университет стигат до извода, че българите сме между Изтока и Запада.

Изследването отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Учените са анализирали кръвни проби на над 800 съвременни българи и са сравнили пробите с костен материал на прабългари и траки. Славяните са изгаряли починалите и затова са сравнени само съвременни славянски народи. Резултатите доказват, че нямаме тюркски или алтайски произход.

„Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи”, каза Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ – София.

Чехите, унгарците и словаците обаче са по-близко до траките, отколкото сме ние, българите. Този феномен вероятно е възникнал с миграцията на народите.

Археолози обаче повдигат въпроса за начина, по който са събирани данните. „Тоест в този случай трябва да има специалисти по древна история, археолози, за да няма грешка още с вземането на пробите, какъвто вероятно е случаят и с това, което беше изложено”, смята член-кореспондент Васил Николов, археолог и зам.-председател на БАН.

Проф. Николов допълва, че през последните 8 хиляди години няма прекъсване в живота по нашите земи. Оттогава са преминали около 60 етноса – всички те са оставили своята следа в съвременните български гени.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ