Любен Дилов с тежка гавра: На Мая Манолова не трябва да й се набие ваксина, а…

7 Dni Bulgaria18.11.2021
Любен Дилов - син

В тази сложна политическа обстановка, по-сложна от тайландска военно-наборна комисия, истински добра новина е, че Мая Манолова не влезе в парламента. Не мислех да споделям публично това си усещане, за да не обиждам чувствата на хората, гласували за нея. До вчера, когато тя не изтърси знаменитото: „Гласувайте за Радев, за да не ни изберат президент в Турция”.

Първо, казва го човекът, който опищя 45-я парламент с призиви да се отварят колкото се може повече секции в чужбина.

Второ, казва го човекът, пряко произлязъл и работил дълги години като професионален политик за партията, която прогони българските турци, сменяйки насилствено имената им.

Третото, четвъртото и петото реших да ви ги спестя. Но понеже съм паметлив, ще припомня, че имаше и един друг представител на нейната партия, опонент на д-р Желев, който му подвикваше преди три десетилетия: „Желю, ти си турчин с фес”. Историята позабрави името му, затова и аз няма да ви го припомням.

Гласовете от Турция понякога носят два-три мандата повече на ДПС, понякога не им носят. Те никога не са променяли изборната картина в България. И те не бива да бъдат разглеждани като отделна част от общия разговор за изборното законодателство. Можем да изберем пътя на създателите на демокрацията – гърците – при които се гласува само на територията на Гърция. В страната и в консулствата и посолствата. Можем и да продължим по пътя на усилията за приобщаване на българската диаспора по света към изборите в България. А можем да въведем и активна регистрация, изборен паспорт и т.н., и т.н., но не можем да отделяме българските турци от този процес. Това би било точно толкова глупаво, колкото глупостта с преименуването. Тя е израз на дохристиянското магическо мислене, че като смениш названието на едно явление, ще промениш и характера му. Няма да го промениш!

Българските турци са част от българската историческа съдба. На Балканите кръвта е обща, благодарение и на кръвосмешенията, и на кръвопролитията. И това е богатство, което трябва да се пази, а не да се превръща в политически проблем. В бивша Югославия го превърнаха в политически проблем и три десетилетия берат отровните му плодове.

Призивите на Мая в момента не са по-различни от призивите на онези общественици в РСМ, които плашат македонците, че ако си сложат от дарените от България ваксини, ще си инсталират българско самосъзнание.

На някои хора трябва наистина да им инсталират съзнание, все едно какво! Ако ще се плашим с българските турци в Турция, да си припомним, че те нищо лошо не са направили на България. Лошото го направиха българи на българи, както обикновено се е случвало през цялата ни хилядолетна история.

Ясно е, че политическата енергия се добива от разделения. Колкото по-нелепи и прости, толкова по-добре за политиците. Ясно е, че Мая трепне да докаже на патрона си, че може да му е полезна и извън парламента. Вместо това доказва, че не може да му е полезна, защото подобно изказване е обида и за самия Радев. Друг въпрос е той разбира ли го изобщо, в разредения въздух на високия си политически полет.

От официалния сайт на Любен Дилов-син:Dilov.info



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ