Ето какво се е случило, за да изгори автобуса с 45 души! Имало е удар! Разказва свидетел

payimage-511370

Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа с 45 жертви край Боснек. Това разказа пред bTV секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари.

Когато той пристига около 3:30 огънят вече е потушен и стават ясни мащабите на трагедията.

„Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса“, каза пред bTV Пиргов.

По думите му возилото е спряло на бензиностанция, която е на само 20 минути път от мястото на трагедията и е изключено шофьорът да е заспал.

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма.

„Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път“, подчерта той.

Според него автобусът се е движел с над 100 км/ч и шофьорът не е реагирал адекватно.

Вероятно се е спукал и резервоарът при първия удар. При триенето на метал в метал са се получили искри. Пожарът е тръгнал от предната част, като според полицаи е имало туби с нафта при резервните гуми:

„След като работи парното, от там излиза огън (…) Пътят беше осеян с нафта“. Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили.

„Предполагам, че за 2-3 минути автобусът е изгорял“, каза той. Няма как да се извади тахо картата, тъй като предната част е напълно изгоряла: „Ламарината се е стопила“. Останалите 3 македонски автобуса, които са превозвали екскурзиантите от Истанбул за Скопие, са преминали рано тази сутрин около 5 ч. през ГКПП Гюешево и са се прибрали в Северна Македония, съобщиха за БНР служители на пункта.

Групите пътуват предимно нощем. През пункта Гюешево до обяд се очаква да премине главният прокурор на Македония, за да посети мястото на трагедията със запаления автобус край Боснек.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ