Изтеглиха още половин милиард дълг, за да има кабинетът „Радев“ за бонуси и коледни премии!

Стефан Янев 1

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни ДЦК, деноминирана в лева, с падеж 24.05.2029 година.

На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,49%, пише на сайта на министерството.

Общият размер на подадените поръчки достигна 808,75 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,62. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 97 базисни точки.<

След аукциона новопоетият от началото на годината държавен дълг достига 3.8 млрд. лева. Лимитът за теглене на нов дълг през 2021 г. е 4.5 млрд. лв. и по всичко изглежда, че държавата ще се възползва и от оставащото й дългово пространство от 1.2 милиарда.

Неотдавна служебният финансов министър Валери Белчев обясни, че държавата тегли нов дълг по решение на 44-ото Народно събрание, което разреши прагът от четири и половина милиарда лева.

Със сигурност обаче голяма част от тези пари ще отидат за раздаване на коледни бонуси във вемодствата на правителството на Румен Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ