Случаят „Георги Самуилов“, или защо олигарси се скараха за милиони под носа на Радев

7 Dni Bulgaria24.11.2021
24

В специалните служби отлежава сигнал за контрабанден канал за внос на петрол от Турция в България. В него присъства, но неясно с какво, и нефтения бос Георги Самуилов – Жоро Инса и компанията му „Инса Ойл”.

Далаверата е в такива размери, че на месец се правят по 10-15 милиона лева чиста печалба.

Твърди се, че в сигнала до спецслужбите е описано как танкерите със стотици хилдзи тонове контрабандно гориво от Турция пристигали у нас на пристанище „БМФ Порт Бургас” на братята Кирил и Георги Домусчиеви, където данъчните и митниците не припарвали до тях.

За това намекна още преди време един от най-влиятелните петролни олигарси у нас Валентин Златев.

„През неговото пристанище една фирма – нарича се“ Инса ойл „е внесла 2016 г. 54 танкера с горива и само до октомври месец 2017 г. – още 24 танкера. Аз не знам какви са финансовите отчети на въпросната фирма и колко данъци е платила. Дълбоко се съмнявам, че това отговаря на обема танкери, които са влезли през Пристанище Бургас, в случая. Така че най-малкото е неетично, когато имаш конфликт на интереси в ситуацията, да заемаш такава ясна позиция и да въвеждаш българското общество в заблуждение „каза Валентин Златев и то пред парламентарна комисия.

Интересното е, че тогава този сигнал мина между другото. Не бяха разследвани нито Георги Самуилов, нито братята, владеещи пристанището.

Жоро Инса, наричан още Финансиста на „Мултигруп”, е сред най-големите олигарси у нас. Несметно богатият бизнесмен притежава яхти за над 30 милиона евро в Меката на богаташите в Гърция – остров Миконос. Сред „по-дребните” му притежания са няколко жилища на най-скъпата софийска ул. „Оборище”.

Възходът на Георги Самуилов започва именно от „Мултигруп”, където е финансов директор на групировката на убития Илия Павлов през 90-те години на миналия век. През 2001 г. основава петролната компания „Инса ойл”.

Интересното е, че наскоро министър от правителството на Румен Радев извади данни, че братя Домусчиеви дължат на държавата близо 27 милиона лева около историите с пристанище „Бургас“. Това означава, че то е било проверявано. Нищо обаче не се споменава за „Инса Ойл“, което означава, че чадърът над Георги Самуилов продължава.

Куриозното е, че в партията „Продължава Промяната“ също се боричкат лобита на Валентин Златев и Жоро Инса. Последният ползва протекциите на Кирил Домусчиев, който бе обявен от бившия МВР-министър Румен Петков за господар на Кирил Петков. Дясната ръка на Златев – Диана Димитрова, пък бе пиар-конструктор на кампанията на харвардските аферисти, довела ги на власт.

Очаква се в ролята на помирител да влезе Румен Радев, често обвиняван напоследък, че има пръст в това, че енергийни и петролни олигарси печелят милиони всеки ден. Един от знаците дали такова помирение на лобитата има, ще е дали сигналът с Георги Самуилов ще види бял свят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ