Сбъднаха страховете! Не Бил Гейтс, а Кирчо и Кокорчо ще ни чипират. До 6 месеца всички с чип

Кирил Петков

Въвеждане до 6 месеца на лична карта с чип, която може да се ползва и за електронен подпис, а също и електронна идентификация на гражданите. Това се договориха на срещата за преговорите за бъдещо правителство ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Така сбъднаха най-големия страх на българина. Оказа се, че няма да го чипира Бил Гейтс, а Кирчо и Кокорчо.

Другата договорка е в същия този шест месечен срок администрациите да спрат да разкарват гражданите за 20 удостоверителни услуги, като данните по тях ще си събира самата администрация по електронен път.

Договорено бе отпадане на мокрия печат от документите, изискан и поставян от администрацията, а също и отпадане на книжната трудова книжка, книжни винетни стикери и др.

Решено бе офисите на български пощи из страната да започнат да предлагат комплексното административно обслужване на гражданите и да преминат към министерство на дигитализацията, за чието създаване също бе взето решение в сряда.

Асен Василев попита от „името на баба Пена от село“ дали личната карта с чип може да се ползва като ел. подпис и след кратка дискусия – получи положителен отговор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ