Слави вече извива ръце! Иска за него любимото на Доган и Пеевски министерство, спори с човек на Радев

Слави Трифонов

Истинска подмолна война се води за поста на земеделския министър в бъдещия редовен кабинет, съобщава вестник „Галерия“. Кандидатите са двама от различни партии. Единият е Пламен Абровски от „Има такъв народ“, а другият е Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“.

„Министерството на земеделието, храните и горите е най-сладката хапка. Оттам минават европейските милиарди. Там са Държавен фонд „Земеделие“, горите, контролът на храните – всичко, което носи много пари.

За него ще се разберат най-трудно“, казва източник на „Галерия“, запознат с предварителните разговори между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Хората на Слави ще са малко в бъдещия кабинет, но са поискали ключови министерства, сред които това на земеделието.

Пламен Абровски е един от най-доверените хора на Трифонов. Той беше кандидатът му за земеделски министър и в двете правителства, които бяха обявени, но не се случиха – първото с премиер Николай Василев и второто, начело с Пламен Николов.
42-годишният Абровски е в „Има такъв народ“ от създаването на партията. В последния парламент беше председател на Земеделската комисия и сред колегите му в Народното събрание не е тайна, че мечтата му е да стане министър.
Преди да акостира в партията на Дългия, е работил в постоянното представителство на България в Европейския съюз, в Европейската комисия, а преди това в Института по агростратегии и иновации. Бил е част от Министерството на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. В последните години работи като адвокат.

Другият кандидат за поста Александър Дунчев е любимецът на „Демократична България“ от първия служебен кабинет на Румен Радев. И това не е случайно. Дунчев започва стажа си като експерт в природен парк „Витоша“, когато директор там е Тома Белев от „Зеленото движение“, което е коалиционен партньор на ДБ. По-късно е експерт в българския клон на международната организация „Световен фонд за дивата природа“, който се ръководи от съпругата на Белев. Дунчев се издигнал до началник на отдел в Югозападното държавно предприятие през 2020 г. Също като Абровски е 42-годишен и възходът му в земеделието е свързан с управлението на ГЕРБ. Минава за вътрешен опозиционер.

Мнозина бяха изненадани, когато Александър Дунчев стана директор на Агенцията по горите в служебния кабинет. Според източници на „Галерия“ това е станало по настояване на президентската администрация. Тогава той става известен с проверките си в ловните стопанства, където обикаляше заедно с депутата Владислав Панев от ДБ, който е част от „Зелено движение“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ