Бащата на депутат на ПП послушвал американците, Киро вкарал сина му в парламента, заради бизнеса им

ивайло шотев

Бащата на водача на листата на „Продължаваме Промяната“ в 13-ти МИР-Пазарджик и вече избран депутат Ивайло Шотев, е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина на 80-те години на миналия век. Това съобщава  Zonanews.bg, след като се е  запознала с личното кадрово дело на Валентин Илиев Шотев в архива на Комисията по досиетата.

Бащата на днешния депутат от ПП „ПП“ започва кариерата си в структурите на репресивната ДС на 21.10.1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление (ВГУ-ДС), след като в периода 1979-1983 г. завършва  I-ви факултет („Държавна сигурност“) на ВСШ „Г. Димитров“ в Симеоново.

Нека припомним каква е международната среда по това време. Студената война между САЩ (НАТО) и Съветите (Варшавския договор) е в един от своите зловещи пикове, а генерален секретар на КПСС е бившият шеф на КГБ Юрий Андропов. Андропов възприема международната политика през призмата на зловеща конспирация, която Ващингтон и съюзниците му готвят срещу комунистическия блок, вкл. т.н. „внезапно ракетно-ядрено нападение“ (ВРЯН). Тази апокалиптична картина на света, която формира мисленето на съветските геронтократи в Политбюро на ЦК на КПСС, налага съветските тайни служби и „филиалите“ им в съветския блок да увеличат шпионирането на американските посолства в техните столици, за да засекат „пъклените“ планове на американски империализъм срещу комунистическия лагер.

Ето в това мрачно и зловещо време Валентин Шотев започва да работи като кадрови служител на ВГУ-ДС, отдел 01, отделение 01 (контрашпионаж спрямо американската легация в София). Веднага е изготвен „План за ускорено и целенасочено въвеждане в оперативната работа и обучение на лейт. Валентин Илиев Шотев“, в който основните елементи са следните:

запознаване от началника на отделение 01 по проблемите на контраразузнавателната работа в отделението по линия на американското разузнаване;

запознаване с материали и данни по конкретни форми и методи на работа на американското разузнаване;

запознаване със структурата и взаимодействието по връзките на посолството между отделение 01 и 02. Взаимодействие между 01 и 03 отделение.

Запознаване с наличните данни, форми и методи и организация на работа на органите на ДС, съответно по отделение 01, срещу американското разузнаване по линия на резидентурата прикрита в посолството на САЩ;

използването на ОТМ „Пирин“ (подслушване на телефоните на легацията), „Родопи“ (подслушване на легацията чрез монтирани микрофони вътре и вън от сградата), В, Б и пр., провеждане М-„Г“ (секретно претърсване), използване ВН (външно наблюдение);

Бащата на днешния депутат от „проамериканската“ партия ПП „Продължаваме Промяната“ явно е бил много схватлив и отдаден на работата си, защото в атестацията му за периода 1983-1986 г. виждаме, че бързо е израснал до „старши разузнавач“ в отдел 01. Както и следната оценка: „В сравнително кратък срок навлезе в проблемите на работата на резидентурата на ЦРУ, прикрита в посолството на САЩ, по която работи. Работи настойчиво и с желание за изпълнение на поставените задачи, като се стреми да повишава квалификацията си“.

Забележете какво още пише в този особено важен за всеки кадрови служител на тогавашната ДС документ: „Изучава опита на КГБ“! Изучаването на опита на съветския КГБ в тази гореща фаза на Студената война едва ли е ставало без съответното ръководство на офицери от КГБ – вече описахме от каква изключителна важност за КГБ, ерго Политбюро на ЦК на КПСС, е била всяка информация от американските посолство – в случая от това в София.

А сега черешката на тортата – в атестацията на Валентин Шотев пише, че е „участвал в провеждането на сложни оперативно-технически мероприятия в рамките на отделението“. Край на цитата! Нека го кажем на човешки език – бащата на днешния ключов депутат в „проамериканската“ партия на Кирчо и Кокорчо, е участвал в подслушване, секретно претърсване и още половин дузина сложни ОТМ (оперативно-технически мероприятия), за добиване на документална и друга информация от самото посолство и свързана с резидентурата на ЦРУ в американската амбасада в средата на 80

През 1986 г. кариерата на Валентин Шотев ръзко дръпва, но в друга посока – той е избран за първи секретар на Районния комитет на ДКМС в МВР и остава на тази висока номенклатурна длъжност до падането на комунистическия режим. Със заповед № 34/26.02.1990 г. е преназначен за инспектор в отдел 01 на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК), както формално беше преименувано ВГУ-ДС, с което бяха запазени кадрите на репресивната ДС, но под име и вънкашност нови и „вътрешност“ стара. През есента на същата 1990 г. е уволнен поради съкращаване на щата. След това Шотев се захваща със сериозен бизнес, производство на вина и др. дейности, става съдружник на Алексей Петров-Трактора, но това вече е друга история.те години на миналия век.

7DniBulgaria.bg пък се натъкна на интересен факт, който само потвърждава подозренията ни, че партията на двамата харвардски аферисти е преди всичко бизнес-проект. Ивайло Шотев влиза в парламента без никакъв опит, но за сметка на това произвежда част от пробиотиците на… Кирил Петков.

Припомняме, че поне 20 депутати на ПППП са в бизнес-отношения с нейния лидер, което е скандално!


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ