Радев, ти си луд! Президентът готви за шеф на ДАНС по-скандален и от Пеевски – генерал Гном

Атанас Атанасов

Шефът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е спряган за шеф на ДАНС, пише вестник „Галерия“, позовавайки се на два независими източника.

След изключително слабото представяне на вота на 14 ноември, на което ДБ катастрофира, съпредседателите на формацията Христо Иванов и Атанас Атанасов поеха отговорност и подадоха оставки.

Скоро след това изтече информация за разпределение на министерските кресла в евентуален коалиционен кабинет и първоначално се твърдеше, че Христо Иванов най-вероятно ще застане начело на Правосъдното министерство.

Това като вариант сега звучи невъзможно, защото от „Да, България“ смятали да не приемат министерски постове. В същото време неговият партньор в коалицията Атанас Атанасов е спряган за нов началник на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Сегашният директор Пламен Тончев бе назначен с указ от президента Румен Радев през май тази година, като наследи поста от Димитър Георгиев. Самият Пламен Тончев е бил шеф на ДАНС-Кюстендил от 2020 г., а до 2009 г. е работил като началник на РЗБОП-Враца.

В същото време Атанас Атанасов има дълъг стаж в службите. През 1997 г. той става за кратко секретар на МВР, а след това е назначен за директор на Националната служба „Сигурност“.

На този пост се намесва активно в политическия живот, като на 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков.

На 5 ноември 2001 година докладът на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което според някои анализатори става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите.

През 2001 г. Атанасов е освободен от длъжността директор на Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност, през 2004 г. става един от създателите на партията „Демократи за силна България“, а през 2017 година оглавява формацията, преди да подаде оставка на 15 ноември тази година.

Атанасов е бивш комунистически прокурор, участвал в Разград при преименуването на българските турци там. Той е ненавиждан в обществото, заради безгръбначното си поведение по ключови въпроси. Затова и се очаква назначението му да бъде посрещнато на нож от хората, почти като това на Делян Пеевски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ