Съветник на Румен Радев го прдупреди: Не така! Ще свършиш зле, човече!

payimage-506687

„Преговорите дотук не означават нищо – дали ще имаме правителство, или – не“. Така започна анализа си пред БНР политологът Калоян Методиев от Институт „Рего“, който беше и шеф на кабинета на Румен Радев.

Според него важните въпроси пред бъдещото правителство са бюджетът за 2022-ра и позицията на България за Северна Македония. По думите на Калоян Методиев формулата за коалиционен кабинет 8:4:3:3 ще е нестабилна:

„Ще е някаква сглобка, която да роди кабинет след два неуспешни парламента. Това е преходна конструкция, която да стабилизира държава, икономика и здравна система. … Виждам една опасност, която е в опитите на президента Румен Радев да вкарва министри от служебния кабинет в редовния – през ПП. Това е подмяна на вота, политически инженеринг и намеса в изпълнителната власт. Това може да минира преговорите. Премиерът Стефан Янев не го отрече в интервюто пред БНТ, че би се включил в редовното правителство, ако бъде поканен“.

Той изказа мнение, че президентската институция се опитва да концентрира в себе си цялата власт в държавата:

„Отговорността, която ще се носи от управляващите тази зима, ще е много тежка. По-добре ще е цената да бъде платена от нещо междинно като правителство, в което президентската институция да има задкулисна роля през вътрешната опозиция в БСП, през служебни министри и през ПП. … Президентът трябва да бъде стабилизиращ фактор, а не да се превръща в център на властта в държавата. И в един момент да се опитва да концентрира цялата власт, това нещо ще свърши зле“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ