Олигархът Кирил Домусчиев радостен, че е „български барон с 2,1 милиарда долара богатство“

7 Dni Bulgaria27.11.2021
кирил домусчиев

Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света! Това написа в страницата си във фейсбук Кирил Домусчиев.

Олигархът е постнал американският „Форбс“, който посвети статия на него и брат му със заглавие „Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска“

„От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, се посочва в текста.

Като нарича братята българските барони, американският Forbes, публикува графика със собствеността им из България и изчислява, че Кирил Домусчиев (52) и по-малкият му брат Георги (49) имат състояние от по 2.1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ