Общинар от ВМРО алармира ЦСКА: Още 3 години не можете да започнете строеж на стадион, блокирали са ви

карлос контрера

Тези дни се завъртя информация около ПУП на Борисовата градина основно свързана със съдбата на Армията.

Като част от разширения експертен съвет, който разглежда плана за парк Борисова градина, съм длъжен да споделя някои моменти от ситуацията. Умишлено изчаках да отекат всякакви видове избори, за да не се занимаваме със спекулации, а само с плана.

Планът е забатачен и едва ли ще бъде приет от общинския съвет в следващите две-три години. Има твърде много противоречия, които не виждам как ще бъдат скоро изгладени.

Самият аз смятам, че проектантският екип се е заинатил и отказва да се вслушва в каквито и да е препоръки и възражения. На последното заседание на съвета ръководителят на разработката – арх. Ковачев, в прав текст ми заяви, че нямало да се съобрази нито с моите забележки, касаещи режима на стадион „Българска армия“, нито с постъпилите възражения.

В превод – те настояват да остане сегашният запис, който позволява реконструкция, но без реална възможност да се премахне самораслата растителност и насипа. Т.е. може да се модернизираш, но реално няма как… Това е и причината да подпиша протокола с особено мнение, което прилагам дословно. „

Та, имам две опасения – първото е, че умишлено се залагат неизпълними изисквания в ПУП, за да се пречи.

А второ е, че държавата като собственик се е дезинтересирала от процеса и е оставила нещата на самотек. Така или иначе, докато не се променят специфичните нормативи, за да се позволи изграждане на ново и модерно съоръжение, няма да подкрепя нито едно решение на експертния съвет, нито ще гласувам за такъв ПУП в залата на общинския съвет.

В следващите дни ще публикувам нещата в детайли. Но трябва да сме наясно, че няма инвеститор, собственик на съоръжение, който да се реши да прави нещо, без да има ясните гаранции, че няма да му се пречи чисто административно.

Ето и особеното ми мнение:

„ОСОБЕНО МНЕНИЕ

от Карлос Контрера, общински съветник, член на Общински експертен съвет по устройство на територията в разширен състав за разглеждане на Проект за подробен устройствен план на Парк „Борисова градина“

Изразявам особено мнение във връзка с проведено заседание по обсъждане на проект за ПУП на парк „Борисова градина“. При обсъждането не бяха взети предвид възраженията, касаещи специфичните правила и нормативи относно изискванията за основен ремонт и реконструкция на стадион „Българска армия“, като въпреки подадените на предходен етап множество възражения ( в т.ч. до район „Изгрев“ №РИВ16-ВК08-554-94/19.06.2019Г. и към район „Средец“ № къмРСЦ19-ВК08-1050-27/ 19.06.2019г.) не са отразени никакви корекции от проектанта. Нещо повече в хода на дискусията отново направените от мен бележки не са отразени, а ръководителят на проектанта отказва да преработи плана в тази му част. Категорично не съм съгласен със заложената в обяснителната записка (текстовата част на плана) концепция, че спортното съоръжение следва да се ремонтира по текущо положение, като се въвежда правилото да не се засяга съществуаща растителност. Този запис е прекалено общ и де факто ще блокира всякакви дейности по основен ремонт и реконструкция на стадиона. За пореден път обръщам внимание, че съоръжението е строено като насип, което в настоящия момент вече е отречена технология. Няма как да се извърши реконструкция на насипа, още повече без да се засегне самозалесила се растителност. Категорично смятам, че въведеното правило за леки козирки също не отговаря на свъременните изисквания.

Подкрепям тезата реконструкцията да се извърши без разширяване на строителното петно (т.е. при настоящия застроителен план), но без рестрикции по отношение на посочените по-горе елементи. Депозирам настоящото особено мнение, тъй като проектантът отказва дори да разгледа идеята за преразглеждане на специфичните нормативи относно стадион „Българска армия“. По време на дискусията стана ясно, че арх. Ковачев не счита това за необходимо, т.е. категорично отказва. Допуснато е проектантът да налага менението си над експертния съвет, което е недопустимо. Личната ми позиция като общински съветник не съвпада с вижданията на проектантския екип и не подкрепям планът в тази му част. “

От профила във Фейсбук на общинския съветник Карлос Контрера



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ