ГЕРБ с разкрития за уволнената от ДКК жена до Кирил Петков! Аферата с Радев е за стотици милиони

7 Dni Bulgaria30.11.2021
17

Символ за „пленена държава“ – така от ГЕРБ обясниха многобройните нарушения, които са посочени като причина за уволнението на шефката на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева.

Еднолично вземане на решения от колективен орган са причината държавата да бъде ощетена с десетки милиони левове и да се приватизира Държавния военно-промишлен комплекс, обясниха от партията на Борисов.

От ГЕРБ посочиха, че Караганева се появява в държавната администрация още при първия служебен кабинет на президента Радев през 2017 г. като началник на кабинета на тогавашната правосъдна министърка Мария Павлова, която към моента път е заместник министър на правосъдието. Начело на ДКК пък Караганева е назначена от Кирил Петков като министър на икономиката, но в нарушение на закона – без конкурс. След като се вдига шум, специално за нея бил проведен такъв и тя го печели, обясниха от ГЕРБ.

„Караганева с еднолично решение е прекратила правомощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела. Тя еднолично сключва нов договор за правна помощ за вече извършена услуга и заплатена с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лв. Това за услуга, която вече е платена“, обясни Александър Иванов от ГЕРБ и попита така ли се спестяват държавни средства.

По думите му Караганева е нарушила и Закона за публичните предприятия, като е работила на друго място, докато е била в борда на ДКК. Подписала декларация с невярно съдържание, че не заема друга длъжност, а всъщност е работи в Българската агенция по инвестициите, която е под прякото подчинение на министъра на икономиката.

Еднолично без да се консултира със съвета на директорите Караганева е подписала и извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв.По закон, когато става дума за такава значителна сума, а и за такава спогодба, е нужно разрешение от съвета на директорите. Отново еднолично тя е взела решение за смяна на обслужващата банка на ДКК. Констатиран е и отказ от Караганева да се плащат в срок задължения към НОИ. Това са неплатени осигуровки на служителите на компанията и към доставчици, сред които е изброен ЧЕЗ, обясниха още от партията.

Като исторически прецедент от ГЕРБ определиха даденото решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят изключителни права в лицето на частна фирма. От сега нататък всички 4000 души, които работят във ВМЗ ще работят за частна компания, посочиха от партията и зададоха 3 въпроса:

– Вярно ли е твърдениято на Караганева, че всичките й действия са били по заповед на министрите на икономиката Кирил Петков и Даниела Везиева?

– Знаел ли е тогавашният министър на икономиката Кирил Петков, че назначавайки Караганева в ДКК, тя е служител и на Българската агенция по инвестиции?

– Г-н Радев, тече ли овладяването от частни фирми на ВМЗ? Участвате ли в тази скрита приватизация чрез двамата министри и колко плаща военната олигархия за тези услуги?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ