„Радев командва Кирил Петков, Ахмед Доган – Слави! На пролет всички вън и пак избори“

payimage-510463

„Четирите партии, които преговарят за участие в бъдещо коалиционно правителство, трябва да се споразумеят, защото алтернативата не е добра за повечето от тях. Въпреки това те се намират под силен и многостранен натиск, което означава, че постигането на споразумение няма да бъде лесно и то няма да бъде много стабилно, дори само заради факта, че за първи път в историята на България четири политически партии ще съставят коалиция“. Тази прогноза направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него лидерите на „Продължаваме промяната“ са неопитни в политиката и се намират под силния натиск на президента Румен Радев, на когото, според Минчев, му е харесало да управлява:

„Тъй като това управление не му носи никаква отговорност и никаква цена не плаща за него, а му харесва да бъде значима фигура, предполагам, че той упражнява и кадрови, и всякакъв друг натиск върху ПП, за да нареди хора, които да продължат властовата му позиция и в следващото, избрано вече от парламента, правителство. От „Дондуков“ 2 се оказва силен натиск върху Петков и Василев и този натиск ще се засилва“.

Доц. Минчев коментира споменатата от Румен Гечев коалиционна формула за бъдещото правителство 8-4-3-2:

„Тази формула може да е работен вариант или желание на Гечев, но не е потвърдена от водещата формация в преговорите. Тя може би отговаря на съотношението на силите в парламента, но съставът на правителството ще зависи от много други неща“.

По думите на политолога заявеното желание на ИТН да поеме Министерството на земеделието показва връзките ѝ със Сарая.

„Първите няколко месеца на правителството натискът от кризите ще поддържа конструкцията на коалиционното правителство изправено, но ще омръзне тази стабилност, ако не решава въпроси, а само подкрепя тези четирима участници в една изпълнителна власт, която не върши кой знае каква работа. Още на пролет ще има натиск, който ще постави под въпрос съществуването на това правителство, което или ще променя поведението си в управлението на страната, или ще даде ход на нова политическа криза, която да постави под въпрос дали парламентът е в състояние да излъчи второ правителство, или ще отидем на нови предсрочни избори“, коментира още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ