Сбогом, „бабо Цеце“! Отиде си още една голяма българска актриса

45

Голямата актриса Надя Савова е починала, съобщиха от Младежкия театър „Николай Бинев.

„С огромно прискърбие и тъга се налага да ви съобщим, че любимата актриса на поколения българи и дългогодишна обичана частица от голямото семейство на Младежки театър „Николай Бинев“ Надя Савова е напуснала този свят. Бихме желали да изразим най-искрените си и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Надя Савова, която прекара десетилетия от своя живот като част от трупата на Младежки театър „Николай Бинев“, посочиха от театъра.

Надя Савова дебютира на сцената на Младежки театър през 1965 г. в спектакъла „Дон Жуан“ (комедия от Самуил Альошин, постановка – Вили Цанков), чиято премиера е на 5-и януари 1965 г. След тази първа нейна поява на сцената на Младежки театър за Надя Савова ще последват над 25 години игра на същата тази сцена! В течение на годините тя ще бъде част от близо 50 постановки – както за възрастни, така и за деца! Някои от най-забележителните са:– „Вълшебното перо“ (от Лъчезар Станчев, постановка – Асен Траянов), за която на 22.5.1966 г. Надя Савова получава III-а награда за актьорско майсторство на „I-ия преглед на детската пиеса и театър“ в София.

„Спасителят в ръжта“, постановка – Людмил Стайков

„Страната „Прави каквото щеш“ от Рада Москова, постановка – Лиляна Тодорова

„Снежната кралица“, постановка – Лиляна Тодорова

„Кухнята“, постановка – Николай Люцканов

„Пинокио“, постановка Андрей Аврамов, играно цели 242 пъти!

„Архангелите не играят флипер“, постановка – Андрей Аврамов

„Параграф 22“, постановка – Андрей Аврамов

„Женитба“, постановка – Стоян Камбарев

…и много, много други!

Надя Савова беше известна и с множество роли във филми и сериали, както на екрана, така и зад него, озвучавайки много любими на българската публика персонажи, позволявайки ни да се докоснем до тях на родния си език. Сред персонажите, които озвучава, е и Брайън Танер от комедийсния сериал Алф. Една от последните ѝ роли в телевизията беше на Баба Цеца в сериала „Етажна собственост“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ