ПОЧТЕНО Е! Шефката с жартиерите хариза военен завод №1 на бащата на ударен по „Магнитски“

7 Dni Bulgaria02.12.2021
52

Ваня Караганева (на снимката), която бе освободена от поста изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) заради скандални нарушения за милиони левове, е дала на частна фирма изключителните права за срок от 5 години за продукцията на ВМЗ ЕАД Сопот, която се предлага на Египетския пазар.

Вестник “Труд” разполага с документа, който Караганева е разписала в полза на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД (“БИИМ” АД). А любопитната подробност е, че действителен собственик на частното дружество според Търговския регистър е Димитър Манолев – баща на Александър Манолев, бившият зам.-министър на икономиката, който бе санкциониран по глобалния закон “Магнитски”.

Експерти коментираха пред “Труд”, че подобно предоставяне на изключителни права за продукция от военния ни завод ВМЗ-Сопот се случва за пръв път. Преди Манолев-баща, дружеството “БИИМ” АД е било на оръжейния търговец Петър Манджуков, а пак според Търговския регистър Манолев-баща излиза като собственик през октомври 2020 г.

Служебният министър на икономиката, назначен от президента Румен Радев на мястото на Кирил Петков – Даниела Везиева, е назначила “без конкурс приближени на Александър Манолев на ключови постове”, се казва в разследване на durjavnik.bg. В цитираната проверка се казва, че Везиева е назначила Никола Стоянов за председател на Съвета на директорите на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ). Стоянов е работил заедно с Александър Манолев през 2017 година докато е бил зам.-председател на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП). От там е освободен, като за мотиви навремето се коментираха съмнения за управления на средства, но самият Никола Стоянов отрича твърденията, че е бил освободен “поради сигнали за нередности”. Скандалните разкрития за аферата с милиони от страна на Ваня Караганева в ДКК са са свързани до голяма степен точно с военната промишленост.

Даването на изключителни права за пазара в Египет на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД за продукцията на ВМЗ-Сопот от Караганева става на 9 ноември, буквално десетина дни след като получава поста изпълнителен директор на ДКК.

Повече от час след подписването на договора с “БИИМ” АД, Караганева е поискала оценка за целесъобразността му, става ясно от документацията в ДКК.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ