Нефелна, но злобна: Комитова отмъкна 900 000 лв. от сметката на Пловдив, кметът спира важен ремонт

7 Dni Bulgaria02.12.2021
payimage-440917

Публичен изпълнител запорира банковите сметки на община Пловдив заради финансови корекции от 905 785,02 лв. по изпълнението на Транспортния проект. Санкциите са наложени заради нарушения в процедурите от Управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие”, по която бяха отпуснати парите за модернизацията на градския транспорт, а договорът беше възложен на испанската фирма „Индра Системас”. Проектът беше реализиран в миналия кметски мандат.

От общината са обжалвали акта за санкциите пред Пловдивския административен съд, но завеждането на дело не спира предварителното изпълнение и така се е стигнало до запорирането на сметките и последвалото изтегляне на сумата от над 900 000 лв. от тях.
Тъй като средства за такива плащания в бюджета няма, сега кметът Здравко Димитров предлага парите да бъдат взети от ремонта на ул. „Даме Груев”. Реконструкцията на тази улица е важна заради предстоящото премахване на Бетонния мост, при което ул. „Даме Груев“ би била една от алтернативите за влизане и излизане.

На 25 ноември кметът Здравко Димитров намекна, че има такъв проблем. „Снощи в 20 часа разговарях с регионалния министър Виолета Комитова. Помолих я да ни даде отсрочка за плащане на глоба по един проект, за който община Пловдив е санкционирана. Поисках да платим сумата, която е под 1 млн. лева, след Нова година. Ако не ни влезе в положение, ще търсим средства да я внесем“, обясни кметът.

От регионалното министерство обаче не са направили отсрочка и парите вече са изтеглени от сметките на градската управа.

Община Пловдив води дела срещу испанската фирма „Индра“, тъй като внедрената от нея система за електронно таксуване така и не заработи вече пет години.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ