Пълна лудница, другарки и другари: Вестник „Дума“ излезе с декларация срещу… Корнелия Нинова

7 Dni Bulgaria02.12.2021
payimage-512538

Синдикати и журналисти от партийния в. „Дума“ излязоха с остра позиция по повод упражнявана върху тях репресия. От нея става ясно, че главният редактор на соцвестника, който по устав се избира от Националния съвет все още е без договор и не е назначен, но в същото време е сложен човек, който да го наблюдава и следи. Най-близките хора до Корнелия Нинова обаче, Атанас Зафиров и Вяра Емилова влезли в редакцията на вестника и наредили „правилно“ да се отразява соцлидерката.

„В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа, срещу поредния неоправдан диктат и експеримент“ се посочва в позиция написана от почти целия състав на работещите в „Дума“,.

Ето и цялата позиция: 

Уважаеми другари,  

В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща.

Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят  „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено  и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.

Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му  хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ  вестника; срещу  предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Тази позиция е написана от почти целия състав на работещите в „Дума“.

От името на екипа на „Дума“:
Велиана Христова
Председател на синдикално-творческото дружество на СБЖ – Дума
2.12.2021 г.  


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ