Журналистка от „Труд“: В духа на Рашков ни запечатаха тоалетните! Някои си продават бъбреците на Радев

91

Биляна Веселинова от „Труд“ разкри специално за tribune.bg как работят журналистите в запечатаните помещения на редакцията.

Как мина нощта за редакцията на „Труд“?

Около 23.30ч. служителка на министерството на културата разпореди да бъдат запечатани санитарните помещения на редакцията, разбирайте тоалетните. Това накара, част от колегите да си тръгнем по обясними причини. Днес е обичайната планьорка за разпределяне темите на броя. Полицейщината, арогантността на властта е плашеща по своите размери, защото не е само саморазправа с в-к „Труд“, това е оръжие, насочено срещу журналистите в България. Изключително опасно явление, тъй като това поведение се толерира от хората на „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“, но не може да делегитимираш професията журналист. Не може да се събудиш сутрин, да напишеш 10 изречения в Инстаграм и да кажеш, че си медия. Журналистите имат лица, а редакциите – авторски колектив. Информацията се принася в жертва на анонимността. Как си представяте анонимната истина? Анонимността е присъща на подлеците. Това е 1984г. на Оруел.

Как се държат полицаите, изпратени на място?

Полицаите са изпратени от своите шефове. Униформени ми искаха личната карта на работното място. Аз бях на лаптопа си, когато дойде служител на МВР и ми поиска личните документи, за да ми напише протокол. Униформени се разхождат между бюрата на журналисти и репортери.

Ние сме на бюрата, да лаптопите с имената си, а „анонимниците“ с псевдоними Пенка Иванова и Михаил Михайлов тиражират лъжи.

Аз вчера исках да се обадя на телефон 112, но осъзнах, че ако реагират, ще дойдат колеги на тези униформени, които са вече в редакцията. Това е абсурд. Униформени ни препращаха към пресцентъра на МВР. Вие знаете ли каква беше реакцията по случая на СБЖ, потресаващо! Тази одеозна организация би трябвало да се закрие. Това не е свобода на словото! СБЖ е един клуб по бизнес и политически интереси!

Трябва ли полицията да се меси в чисто търговски спор?

Имаме коментари на читатели, че МВР действа спрямо „Труд“ като колекторска фирма. Вестникът няма неплатени наеми към министерството на културата.

Надяваме се Народното Събрание да разгледа случая?!

Искрено се надявам парламентът да не се превърне в гумен печат на „Дондуков 2“/Президентството/ –  една тенденция, която би била опасна за крехката ни демокрация. Подмяната на информацията е откровено фалшива новина.

Принципите отстъпиха на безгръбначността.

За по-добър реверанс дават повече?

Министерствата, областните управи – имам чувството, че постовете са изложени на сергия. Факт. Плонжовете са на мода. Въртенето на палачинката е на мода. Тъжно ми е като гледам как медии, хора и бизнеси го правят. Същите тези, които обясняват как всичко трябва да се изчегърта, довчера са целували ръце! Те разчитат, че с въртеливи движения ще минат напред, само че пълзят в плаващи пясъци! Лошо е, когато в едно общество има повече конформисти!

Очаквате ли правителство на конформизма?

Разполагайки с кулоарна информация, има хора в държавата, които биха продали единия си бъбрек, за да станат министри!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ