Ново 5! БСП зове под натиска на Радев: „ДА!“ за правителство, но без министри от партията, даже и Нинова

payimage-510684

Платформата „Социализъм 21 век“ в рамките на БСП призова партийното ръководство да подкрепя безрезервно правителството на ПП, ИТН и ДБ. Част от нея са около 70 социалисти, включително Велислава Дърева и говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и други близки до президента Румен Радев бивши комунисти.

Ето какво гласи посланието им:

„Уважаеми членове на Националния съвет на Българската социалистическа партия,

Другарки и другари,

Днес трябваше да има присъствено заседание на НС на БСП, на което да обсъдите ключови за БСП и за България въпроси. Пленумът бе отменен в последния момент по неясни причини с обяснението, че преговорите по коалиционното споразумение още продължават.

Но, какъв по-сериозен повод да се събере НС на БСП от това да разбере най-после какво точно и как се договаря, след като не му бе дадена възможност да определи позицията на БСП преди започването на преговорите. И защо след бодряшкото публично говорене за почти пълното съвпадение на програмните намерения на четирите преговарящи политически формации, което само по себе си е повод за недоумение и тревога, коалиционното споразумение се оказа неприемливо за Нинова и сие. Да се разбере и каква е истината за продължаващото търсене на удобните за председателката в оставка и нейните приближени постове първо в законодателната, а след това и в новата изпълнителна власт.

Рано или късно заседание на НС на БСП ще се проведе. И по всичко личи, че отново неговите членове ще бъдат поставени в унизителното положение, под натиска на свършените факти, да одобрят вече взети от друг решения от съдбовно значение за Българската социалистическа партия. Когато и да се проведе това заседание, вие другарки и  другари членове на НС на БСП, трябва да осъзнаете своята политическа и морална отговорност и да предпазите партията от по-нататъшния й крах, към който я води нейното морално дискредитирано и фактически провалено ръководство!

След всестранен анализ и откровена дискусия Националният съвет на БСП трябва да вземе решения по няколко изключително важни въпроса:

Първо, за четворната коалиция. Да каже – Да! за парламентарната подкрепа на законодателна управленска програма и правителство с водеща роля на „Продължаваме промяната“. Това е шанс за възстановяване на парламентарната демокрация и на ролята на Народното събрание, шанс за постигане на промяна и в изпълнителната и в съдебната власт.

Но! Участие с министри-политически лица в правителство с ясен неолиберален профил рискува да обезличи БСП като носител на социалистическата идея и на надеждата за достоен живот. Аргументът, че трябва да се участва заради изпълнението на социални ангажименти е фалшив. Те, както и много други същностни за БСП и левицата политики, следва да бъдат ясно записани в споразумението с „Продължаваме промяната“ и да подлежат на постоянен строг парламентарен, политически и обществен контрол. Веднага ще чуем обвинения, че т.нар. „вътрешна опозиция“ не иска да има правителство. Свикнали сме. Днес обаче за всички е ясно, че ръководството на БСП въобще не се е загрижило за съдбата на България, а за собственото си оцеляване и уреждане с министерски кресла.

Вторият въпрос е за бъдещето на партията и предстоящия Конгрес. Длъжни сте да направите всичко необходимо за преустановяване на деструктивните процеси в партията и за възстановяване на влиянието й в обществото. Да спрете потъпкването на Устава на БСП и на демократичните принципи и традиции в живота и работата на нейните организации и органи. Предупреждаваме, че още едно заседание на партийния конгрес като това от 26-27 септември 2020 г. ще бъде фатално за БСП. Свидетели сме на повторен опит председателката да подаде оставка, за да запази своя пост, с всички пагубни последици от тази маневра. Ето защо именно днес Националният съвет е длъжен, в строго съответствие с чл. 17 на Устава на БСП и без отлагане, да избере заместник-председател и нов състав на ИБ на НС на БСП, които да осигурят подготовката на обективен и задълбочен анализ за състоянието на партията и на проекти на решения за излизане от кризисното й състояние, за откриване на нова перспектива пред нея. Тук нямате право на компромис!

Трето, длъжни сте да защитите свободата на словото и авторитета на левия вестник „Дума“, да му гарантирате финансови условия и възможности за творческа изява на редакционния колектив. Вместо да осигурят встъпването в длъжност на определения преди месеци от НС на БСП нов главен редактор, представителите на Фондация „Дума“ натрапиха преди дни по волята на ръководството като първи зам.-главен редактор външен за вестника и партията човек. Това провокира публичен протест на целия състав на вестника „срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“ и към поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа“. 

Като членовете на НС на БСП сте изправени пред избора или отново да приемете и да се подчините на волята на едно нелегитимно и провалено ръководство, или да сложите началото на възраждането на 130-годишната Българска социалистическа партия!

Другари,

Не допускайте Националният съвет на БСП да се превърне в гумен печат на пагубни за партията решения и в бюро по труда за провалени политици!

7 декември 2021 г.

С уважение,

ИК на ИПО „Социализъм XXI век“  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ