ДеБъ шокира Радев в 12 без 5: Или отменяш назначенията на всичките ти ченгета, или няма правителство

7 Dni Bulgaria07.12.2021
payimage-506687

Изненадващ залог поставиха пред Румен Радев във вторник от “Демократична България”, за да има коалиционно правителство на обединението с “Продължаваме промяната”, БСП и ИТН. Президентът трябва да се откаже от назначените от него и служебното правителство на Стефан Янев шефове на специални служби и да позволи да бъдат сменени от следващия кабинет.

А някои от назначенията на Радев са неудачни,

обясни му в очите лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Темата ненадейно бе повдигната от бившия шеф на Национална служба сигурност по време на консултациите на Радев с политическата сила във вторник. Още през лятото Атанасов предупреди Радев и Стефан Янев да не назначават титуляри на мястото на махнатите главен секретар на МВР и шефове на ДАНС, разузнаването и ДАТО, защото това било работа на редовен кабинет. Те обаче не го послушаха и назначиха свои хора. Като основен кадровик на спецслужбите пък бе сочен Пламен Узунов – секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев и смятан за един от най-верните му хора. Заговори се за “Пловдивски кръг”, тъй като Узунов е бивш шеф на полицията във втория по големина град.

“Очертава се ситуация, в която сектор сигурност като структура, механизъм и персонален състав за управление да изглежда дебалансирана. Тъй като вие имате отношение към този сектор, ви моля да вземете предвид това, което казвам. По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото през Борисовото управление секторът беше кадруван от удобни хора, които не да разкриват, а да прикриват злоупотребите у нас. Но някои от назначенията не бяха удачни”, обърна се Атанасов към Радев вчера.

“Ще ви помоля това нещо да го обсъдим. Например на

главния секретар на МВР считам, че му е твърде висока тази позиция,

на която е поставен. Получават се такива грешки”, продължи лидерът на ДСБ. От думите му стана ясно, че смените в спецслужбите ставали належащи и заради оставането на назначените от Радев министри Бойко Рашков в МВР и Стефан Янев в отбраната.

“Приветствам вашата загриженост. Да, има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, много неща, които да се усъвършенстват. Аз съм далеч от мисълта тук в тази обстановка да правим кадрова оценка, и то персонална на назначенията в структурите за сигурност. Виждате, че успяхме да пречупим купения вот, което е сериозно постижение. Така че – да, проблемите, където са системни, трябва да намерим решение по един най-добър начин”, отвърна изненадано Радев на Атанасов.

След разговора с президента съпредседателят на “Демократична България” подчерта искането си и пред медиите. Като наблегна главно на смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Атанасов обаче не посочи конкретна причина защо най-висшият полицай трябва да бъде сменен. Лидерът на ДСБ не се познава лично с главния секретар на МВР Петър Тодоров, не е имал контакти с него, твърдят източници на “24 часа” от сектора на сигурността. Те смятат, че забележките на лидера на ДСБ са по-скоро знак, че политическата сила иска да има някакъв лост за контрол върху вътрешното министерство, още повече че Атанасов е експерт тъкмо в тази област.

Петър Тодоров бе едно от първите назначения на Бойко Рашков, след като стана служебен вътрешен министър. Още на 19 май вицепремиерът го повиши от началник на пловдивското 1-о РУ, какъвто бе от 2005 г., в заместник-директор на полицията под тепетата.

Само месец по-късно го преназначи и сложи за временно изпълняващ длъжността директор на ОД на МВР-Пловдив. На 5 август Тодоров вече бе главен секретар на вътрешното ведомство, след като Радев подписа указа за назначаването му.

Тодоров не е единственият свързан с Пловдив,

който се издигна по времето на Рашков. Тодор Гребенаров, чиято кариера започва в Пловдив през 1995 г., оглави жандармерията. Той също е бивш директор на пловдивската полиция, която оглавява през 2013 г. След това дълги години бе зам.-директор на Националната полиция. Нейният нов шеф Станимир Станев, назначен през май от Рашков, също е обвързан с Пловдив. Той е роден в града под тепетата и работи в пловдивската полиция от 1992 до 2019 г., преди да го изпратят в Кърджали.

Заместник на Станев е друг бивш директор на пловдивската полиция – Атанас Илков. Той се прочу през 2014 г., когато като шеф на “Криминална полиция” ръководеше

акцията в Лясковец, при която беше убит командосът Емил Шарков

Тогава Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. Така се върна в системата на МВР като зам.-директор на полицията в Пловдив, която след това оглави. По-късно бе преместен като шеф на униформените в Кърджали, а през лятото на м. г. бе преместен на работа в Казанлък като ръководител на Центъра за специализация и професионална подготовка.

Общото между всички тях е, че в годините са работили в пловдивската полиция с Пламен Узунов, който е секретар на президента. Той също е бивш директор на криминалистите под тепетата. Беше и служебен вътрешен министър в първия кабинет, съставен от Румен Радев. В момента е обвиняем за конфликт на интереси заради чатове с бизнесмена Пламен Бобоков.

Междувременно един от другите, повишени от Рашков – Антон Златанов, който беше издигнат до шеф на СДВР за кратко, вече е пратен да патрулира по границата с куче. Той оглави столичната полиция през май, но само месец по-късно бе върнат като неин зам.-директор, какъвто бе няколко години. През август обаче Рашков го понижи до зам.- началник на столичното 4-о РУ, преди да го командирова на границата. Там, но като шофьор на джип, е и бившият директор на СДВР Георги Хаджиев. Той също е командирован, след като беше понижен до началник на отдел в жандармерията.

Атанасов поиска от президента и промени в законите за спецслужбите, които вече лидерът на ДСБ бил подготвил.

Една от промените, които той ще внесе, ще е в Закона за прилагането на специалните разузнавателни средства. Предложението на Атанасов е

да бъдат ограничени органите, които могат да подслушват, и прокуратурата да не е сред тях

“Много бързо забравихме за протестите и какви злоупотреби са вършени. Трябва да бъде извадена от кръга на органите и прокуратурата, защото тя е орган за надзор в досъдебното производство, а не оперативна служба.

Големите злоупотреби, които бяха вършени миналата година, бяха скрити в прокуратурата в едни каси, защото никой не може да провери там”, каза Атанасов.

Съветът по сигурността към Министерския съвет да заседава по-често, искат още от ДБ.

Подмениха и шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО

Подмяната на шефовете на специални служби бе първата задача на служебното правителство на Стефан Янев.

Първо през май кабинетът уволни шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

“С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и се създаде предпоставки да се смята, че извършва политически мотивирани действия”, обясни тогава премиерът Стефан Янев.

Така начело на ДАНС застана Пламен Тончев,

който бе началник на дирекция в агенцията.

Димитър Георгиев бе един от шефовете на служби, които излязоха в неплатен отпуск от началото на май до септември.

На 19 май Георгиев и началникът на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов депозираха в Министерския съвет заявление за прекратяване на отпуските.

След това започна и вътрешна проверка в ДАНС по информация, че службата незаконно е подслушвала политици преди изборите на 4 април. През юни кабинетът смени и Атанасов, като начело на ДАР застана Антоан Гечев.

“Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента”, обясни тогава говорителят на служебния кабинет Антон Кутев един от мотивите, с които правителството предложи държавният глава да освободи председателя на разузнаването. Гечев пък е бил

заместник-директор на служба “Военна информация” от 2018 до 2020 г.

През октомври бе сменен и шефът на Държавна агенция “Технически операции”. Със заповед на премиера Янев Бисер Борисов бе освободен от длъжността заместник-председател на агенцията и бе назначен за неин председател. В мотивите за отстраняването на Цветан Китов се посочва, че е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Още в началото на мандата на първото служебно правителство вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно с ДАНС, са подслушвали политици. Това дойде като потвърждение на изказване на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов, че опозиционни политици са били подслушвани във времето около парламентарните избори през април. Малко по-късно Рашков обяви, че стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства по искане на Специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ