Проговори шефката на Агенцията по вписванията! Вижте дали ще подаде оставка заради проблема с търговския регистър

агенциа-вписвания

В такава кризисна ситуация съм нужна тук и трябва да бъда на работното си място и да координирам действията. Оставката е политическо решение и не е предмет на разговора. Това каза по време на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, съобщава „Фокус“.

Даскалова посочи, че 4 дискови устройства са дефектирали и обясни, че няма изгубена информация. По думите й процесите по разследването на случая от прокуратурата, ДАНС и МВР ще започнат след възстановяването на дейността на Търговския регистър. „Все още не е ясно кой е виновен, това ще стане ясно след възстановяването на дейността на Търговския регистър и се проведе проверка от МВР, ДАНС и прокуратурата“, коментира тя. От думите й стана ясно още, че от 16 август потребителите на търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН.

„Искам да поднеса извинения на всички, защото този срив, който имаме, засегна всички граждани на страната. Утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Утре ще реализираме и връзка със системата RegiX – държавния обмен на информацията, от която администрацията тегли данни за гражданите“, обясни Даскалова. Тя уточни, че до момента няма представен официален доклад от фирмата, която поддържа регистъра, за причините за проблема. „Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и срок, но най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възстановени всички функции. Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, каза още Даскалова и уточни, че няма да има изгубена информация вследствие на аварията.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, обясни Даскалова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ