Обрат! Валери Симеонов отвръща на удара на Сидеров за „Какаовия плаж“!

Валери Симеонов2

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката от страна на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който го обвини, че заради роднинските му връзки с шефа на РЗИ-Бругас са затворени заведенията на Слънчев бряг „Какаовия плаж“ и „Хедон“.

Ето какво написа в социалната мрежа Симеонов: 

По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.08.2018 в град Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ Бургас и ОД на МВР Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства, опровергаващи твърденията на депутата:

1. Не отговаря на истината, че спирането на експлоатацията на заведенията „Какаов плаж“ в Слънчев бряг и „Хедон“ на плаж Каваците, Созопол е извършено без изготвянето на необходимата документация. И по двата случая е спазено законодателството, като за поредицата от проверки са изготвени констативни протоколи, предписания за спиране на озвучаването след 23:00 ч. (чл. 16а ал.2 от действащия ЗЗШОС), както и заповеди за спиране на дейност озвучаване и за спиране на експлоатацията на обекта (чл. 17, чл. 31 ал.1 т.2 от действащия ЗЗШОС). Въпросните документи не са анонимни, а напротив – подписани и изведени от проверяващи инспектори и връчени на упълномощените представители на търговските обекти по нормативно-установените правила.

2. Заповедите за прекратяване на експлоатацията на обектите, определени от г-н Сидеров за незаконни, са в пълно съответствие с ЗЗШОС и Наредба 36 на МЗ, като уведомленията за спирането от експлоатация са изготвени съгласно нормативните изисквания в наредба 36, приложение 2 към чл.7, ал.1, т.12 и са поставени на законово основания на вратите на обектите. Съзнателното им премахване и унищожаване представлява престъпление по смисъла на чл. 277 от Наказателния кодекс с наказание до две години лишаване от свобода и глоба.

3. Проверките по спазването на ЗЗШОС се извършват от ограничени екипи на РЗИ и органите на реда, което не отговаря на твърденията на г-н Сидеров за „репресивни действия“, извършвани от „шпиц команди“, „маскирани тежковъоръжени полицаи“ (?!), не се извършват „проверки на лични карти и автомобили“ на клиентите и персонала. В случая, народният представител вероятно е подведен.

4. Твърденията за тенденциозност и субективност на проверките не отговарят на истината. Всички проверки се извършват по подадени сигнали на телефон 112 и/или специализирания телефон за сигнали към кабинета на вицепремиера и зад тях стоят конкретни жалбоподатели с имена и телефони. Не се извършват проверки по анонимни сигнали.

5. Твърденията за злоупотреба с власт и разпореждания свише не са подкрепени с никакви факти, но в случай на съмнения за такива, могат да бъдат сезирани компетентните органи (прокуратура или съд), което до момента не е направено нито от проверяваните нарушители, нито от г-н Сидеров.

6. Интересно, че определените като подложени на репресия заведения до края на вчерашния ден (14.08.2018) – пети ден след затварянето им, не бяха потърсили по съдебен път отмяната на заповедта за спиране на експлоатация. А напротив – бяха подали уведомление до РЗИ Бургас, че ще предприемат необходимите мерки за обезшумяване и спазване на изискванията на закона.

7. Считам, че отправянето на необосновани обвинения и квалификации към държавните институции и особено към РЗИ и ОД на МВР Бургас, доказали своя професионализъм и компетентност, както и безпочвените обвинения за покровителство на олигарси, не допринася за доверието на обществото в институциите и уронва престижа на държавата и изпълнителната власт.

8. Измисленото ми роднинство с началника на РЗИ Бургас е долна лъжа и не заслужава по-нататъшен коментар.

P.S. И една новина в аванс – комисар Калоянов, шеф на ОД на МВР в Бургас, също не ми е роднина.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ