ГЕРБ: Петков даде интервю за „Файнейшъл таймс“, видя какви глупости е казал и сам се поправи

Екатерина Захариева

Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение на РС Македония, се разбира от чуждестранната преса, а не от България. Пожелавам на премиера Петков успех, но 6 месеца са нереалистичен срок за разрешаването на споровете със Скопие.

Така в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева, която коментира изказването на премиера Кирил Петков пред вестник „Файненшъл таймс”. „После той се коригира, осъзнавайки че това е нереалистичен срок, и каза, че е имал предвид, че за 6 месеца ще се сформират комисии, които след това нарече работни групи.

Знаете, че това е нещо, по което работихме още по времето, когато бях външен министър”, подчерта тя и добави, че за 6 месеца е реалистично стига да има желание от страна на Скопие, да се постигне Пътна карта, по която е работело и предишното правителство и която е на финалната права.

По отношение на искането на президента Румен Радев в конституцията на РС Македония българите да бъдат вписани като „държавотвортен народ” тя заяви, че „това няма да реши проблема”. „Ако беше толкова просто с едно вписване на българите като част от държавотворните народи в РС Македония нямаше толкова години да имаме спорове и проблеми, Но организациите там искат това. Нека да започнат преговори. Но това не решава проблема”.

По думите й това е въпрос, който се дебатира от години в България между експертите, които не са на едно мнение. „Говорила съм с хора, наблюдаващи този процес, които не са единодушни. Ние обаче постигнахме нещо много по-важно в Договора – ангажимент, който те не изпълняват – да престанат техните скрити или явни претенции, да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание там”, подчерта бившият външен министър.

По отношение на инвестициите във военната сфера Захариева заяви, че се съмнява третият мост на Дунав да бъде с двойно предназначение. „Един от рпоблемите в НАТО и целия ЕС е, че ако трябва да се реагира, има недостиг на инфраструктура, по която да се придвижва военна техника. Този мост е необходим”, категорична е тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ