След рев от Корнелия Нинова, прокуратурата погна могъщ милионер, спонсор на Румен Радев

румен радев, весела лечева, георги гергов

Окръжна прокуратура – Варна е разпоредила две проверки във връзка с апортна сделка на общината за прехвърляне на притежавани 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие, съобщават от институцията.

Едната проверка е по надзора за законността и има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването ѝ.

Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и това кой ги е извършил. При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица. А в последствие и ангажирането им към наказателна отговорност.

В случай, че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

Припомняме, че на 10 декември варненският общински съвет даде съгласието си за прехвърляне на акциите, които община Варна притежава в „Международен панаир Пловдив”, на дружеството „Пълдин туринвест” на бизнесмена Георги Гергов. Решението беше взето след дискусия с 28 гласа „за“, 15 – „против“ и 5 – „въздържал се“.

Съветниците гласуваха Община Варна да стане акционер в „Пълдин туринвест” на Гергов, като апортира в пловдивското дружество 16 314 400 броя обикновени поименни безналични акции, с номинал на всяка една от по 1 лев, от капитала „Международен панаир Пловдив” и упълномощиха кмета на града да предприеме и извърши всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на решението.

С казуса се зае вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова. Соцлидерката е в изключително обтегнати отношения с Гергов, който бе член на партийното ръководство и начело на пловдивската организация, но през лятото бе изключен от БСП по настояване на Нинова. Той пък от своя страна стана спонсор на Румен Радев, къйто също не е в цветущи отношения с Нинова.

Лидерката на БСП каза, че очаква бърза реакция от прокуратурата и ето, че я получи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ