Божествено чудо! Днес е уникален празник: Денят е толкова мистичен, защото…

празник1

На 16 август Църквата празнува Пренасянето на неръкотворния образ Господен от Едеса в Цариград, наричан Свети Убрус.

Убрус или „Образ неръкотворен“ е иконографско изображение на Христос. На него се представя единствено главата на Божия Син върху кърпа.

Изображението е известно в Западна Европа като „Мандилион“, а в Русия като „Спас Нерукотворный“.

Неръкотворният образ на Христос бил предназначен за царя на град Едеса в Месопотамия. Писмото си Авгар пратил до Спасителя по живописеца Ананий, комуто поръчал да снеме образ от Христа, в случай че Христос няма да дойде при него. Ананий предал писмото и взел да разглежда лицето на Спасителя. И понеже поради многото народ не е могъл да дойде близо до Него, той застанал на един камък, откъдето устремил погледа си към Христа, държейки в ръка хартия, на която искал да изпише лицето Му. Но усилията му били напразни поради променливостта на божествената, неизобразима и непостижима слава и благодат на Христовото лице.

Христос обаче видял желанието на Ананий, повикал го, поискал вода, умил се, взел една кърпа за лице, обърсал се с нея и изведнъж на тоя убрус се отразило Неговото лице – изписал се Неговият “неръкотворен образ”.

Авгар оказвал дълбоко благоговение към образа, като заповядал да го оставят в Едеса над градските порти и заповядал, всички минаващи през тия порти да се покланят на образа.

В 944 г. императорите Константин Багренородни и тъстът му Роман Лакапин, движими от християнско благочестие, купили неръкотворния образ и го пренесли в Цариград, като го поставили в храма “Св. София”. Това пренасяне на неръкотворния образ се празнува на 16 август. Светият Убурс бил във византийската столица до превземането на града от латинските рицари на 12 април 1204 г. Светинята, заедно с други реликви, били натоварени на венециански кораб, но той потънал в морето, а мястото на корабокрушението остава непознто и днес.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ