Икономистът Вулджев с горещо предложение за пенсионирането: Стажът трябва да отпадне?

Пенсионер

Стажът като изискване при пенсионирането трябва да отпадне. Вместо това би било по-справедливо да се отчита колко си внесъл, тоест колкото си внесъл, толкова да ти дължи пенсионния фонд. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria on air икономистът Георги Вулджев по отношениe на втората пенсия.

Той допълни още, че цялата пенсионна система трябва да се реформира и преразгледа, за да може българите да получават по-справедливи пенсии.

,,За трета поредна година се очертаваме да имаме бюджетен излишък. В този ред на мисли трябва да се мисли в дългосрочен план, да се спестяват тези пари в случаи на кризи, а не просто да се харчат за други разходи“, добави Вулджев.

Финансистът Мика Зайкова от своя страна коментира, че когато вноските ти са малки, е нормално и пенсията, която взимаш, да е малка.

,,Между 2000 и 2010 година се намалиха осигурителните вноски, за да стимулираме бизнеса. Така че когато вноската е малка, и пенсията ще ти е малка. Изглежда, че пенсионната ни система  е направена така, за да получаваме мизерни пенсии“, обясни Зайкова.

Накрая тя заяви, че в т.нар. Сребърен фонд към днешна дата има около 3 милиарда лева, вместо предвидените 15 милиарда.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ