Бум на обирите! Звезди и политици окрадени за милиони! Ето кой как си изпати…

Мира Добрева

Бум на обири сполетя куп известни личности и стана повод много от тях да търсят необичайни методи за защита. Лица от екрана, политиката и изкуството гърмят един след друг и стават жертва на нагли и безскрупулни апаши. Само през последните дни от набези изпищяха депутатът от БСП Таско Ерменков и водещата от БНТ Мира Добрева. Престъпниците стават все по-изобретателни, а най-новата мода е да използват упойващ газ при нахлуването в набелязаните жилища.

Журналистката Мира Добрева преживява ужаса за пети път и призна, че е разклатена психически. След като я обраха, докато спи с детето си, и задигнаха от чантата ѝ портфейла с пари и карти, тя се закани, че този път няма да остави нещата така. Във „Фейсбук“ Добрева изригна към апаша с думите: „Крадльо, лягам си. Да знаеш, че оставям отворен прозореца. Защото е лято и не искам да се предавам в нищожието на страха, пък и мисля, че имам далеч по-големи топки от твоите… Ако решиш да влизаш, да знаеш, че ще те сгащят неподозирани препятствия, ще изпищиш от болки, ще си повърнеш вътрешностите. И ще се наакаш“.
И добави: „Сигурна съм, че навсякъде по света стават такива нашествия. Но за ПЕТИ път да те оберат… все трябва да има виновен. И това не сме ние, които работим по 15 часа на ден, устремени в желанието да подобрим нашето битие и да осигурим хубаво бъдеще на децата си – именно в България”.

Червеният депутат Таско Ерменков сигнализира, че е обран за втори път, а полицаи му казали, че по време на атаката най-вероятно е бил упоен с газ. По време на екшъна през нощта Ерменков, съпругата му, дъщеря му и зет му били в дома си и спели. Крадците влезли през парадния вход и задигнали скъп часовник, подарък от съпругата му, 400 евро от нейната чанта и банкови карти. Заради спокойствието, с което тършували, Ерменков допуска, че наистина са били упоени. Дори кучето му не реагирало. През 2015 г. пък, докато бил с жена си на море, крадци задигнали от дома им всичките им бижута.

„В България няма място, където да се чувстваш спокоен, компетентните органи, които са длъжни да пазят реда, не го правят. Не знам дали от безсилие или от нежелание. Не може да отидеш нощем до тоалетната вкъщи и да се сблъскаш с някого, при което може да има фатални последици”, коментира Ерменков.

И друг депутат от левицата стана жертва на обир преди време. Неизвестни крадци претарашиха вилата на Валери Жаблянов във вилна зона Симеоново-Драгалевци. Те влезли в къщата през прозорец и взели бижута и техника.

През 2016 г. Жорж Ганчев алармира, че са ограбили вилата му край Варна на спирка „Журналист”. „Взеха ми техниката – телевизори, музикални уредби. Оставили са обаче скулптури, които струват десет пъти повече”, разкри тогава ексцентричният бизнесмен и политик.
Според съобщения в медиите преди дни жертва на нагъл обир е станала естрадната прима Лили Иванова. Крадците проникнали в апартамента ѝ на столичната ул. „Оборище” през таванските помещения след полунощ. Спуснали се от тавана с въже до терасата, след което влезли в жилището, отваряйки балконската врата. Апашите не можели да бъдат разпознати от камерите, тъй като са носели черни маски и ръкавици.

По време на обира Лили е била в апартамента си, но не е усетила чуждо присъствие. Тя е повикала полицаи на следващия ден, когато се събудила и установила, че ѝ липсват пари, бижута и ценни предмети.

Колегата на Иванова – Васил Найденов, през годините също е ставал жертва на крадци. Престъпниците, които нахлули в дома му в центъра на София, отмъкнали лаптоп, бижута и парфюми. Певецът още на следващия ден подсилил входната врата и сложил СОТ и охранителни камери, но не подал жалба в полицията. Той заявил, че не държи пари в брой вкъщи.
Обирджиите не пощадиха и световната прима Райна Кабаиванска. Тя бе ощетена с около 200 000 през 2016 г., след като апаши задигнаха бижутата ѝ от сейфа, в който ги държала, заедно с ценни предмети и пари.

Прочутото сопрано разбрала за взлома, след като се прибрала от ваканция в дома си в Модена и веднага сигнализирала италианската полиция. За нея откраднатото имало по-скоро емоционална стойност, тъй като представлява спомени от дългата ѝ световна кариера. Но крадците опера не слушат и не биха се спрели пред никого и пред нищо.
Системна жертва на набези са актрисата Стоянка Мутафова и дъщеря ѝ Муки, чийто дом няколко пъти бе похищаван от апаши и тя се раздели с ценни бижута и вещи, включително снимки и скъпи спомени.

След кражбите Муки заяви, че са взели мерки и домът им вече би трябвало да е непробиваема крепост. Двете се абонирали за СОТ и се оборудвали с камери, така че да следят какво се случва дори когато не са си вкъщи.
Магнит за престъпниците и е Виктор Николаев. Първо крадци разбиха колата му и му откраднаха скъпа техника, а след това и остана без портфейла си в столичен мол. Все пак загубата била по-малка – само 300 лева. По-рано станал жертва на джебчии в родния Разград. Преди повече от 10 години пък, по време на командировка в Либия, бил отарашен от местни апаши.
Вечна жертва на обири е и музикалната звезда Кичка Бодурова.

Певицата с американско гражданство се жалва, че цял живот е обект не само на завист, но и на обирджии. След като тя взе да прескача често до родината и си построи дом в столичния квартал „Симеоново”, Кичка отново стана прицел на крадците. Домът ѝ два пъти е ограбван по време на нейно отсъствие, предаде „Ретро“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ