Скандалът на деня! Голяма партия поиска с писмо оставката на Кирил Петков, извършвал тежък грях

7 Dni Bulgaria14.01.2022
payimage-515643

До мен достигна информация, която вече получи широк отзвук в медиите в Северна Македония, засягаща пряко българския национален интерес. Става въпрос за твърдение, изразено от страна на г-н Габриел Ескобар, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ, че съществува „обща работа с българското правителство за защита на т.нар. „македонско малцинство“ в Република България“, разкри възмущението си Ангел Джамбазки от ВМРО.

Той е изпратил и официално писмо до министър-председателя Кирил Петков и до министъра на външните работи Теодора Генчовска, в което задава недвусмислено въпроса дали изнесената публично информация от Ескобар е вярна.

Подобно твърдение е скандално и антибългарско. То е и обида за милионите български граждани, чиито семейни корени водят своето начало от Македония, продължава още заместник-председателят на ВМРО и прави призив към управляващите:

Македонският въпрос е сред малкото общественозначими теми, които обединяват българското общество. От Вас зависи на коя страна ще застанете – на народа си или на своите далечни господари.

Ангел Джамбазки се обръща и директно към Кирил Петков, ако потвърди, че се водят такива разговори за македонско малцинство в България или не получи отговор на зададените въпроси, което също ще приеме като потвърждение на думите на Ескобар, то тогава правителството да подаде оставката си.

Незабавно и доброволно, завършва позицията си българският евродепутат.

Ето и пълния текст на позицията, публикувана във Фейсбук:

До мен достигна информация, която вече получи широк отзвук в медиите в Северна Македония, засягаща пряко българския национален интерес. Става въпрос за твърдение, изразено от страна на г-н Габриел Ескобар, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ, че съществува „обща работа с българското правителство за защита на т.нар.„Македонско малцинство“ в Република България“. Подобно твърдение е скандално и антибългарско. То е и обида за милионите български граждани, чиито семейни корени водят своето начало от Македония.

Твърдението, при това изразено от представител на страна, която уж ни е съюзник, подкопава българската позиция, която в крайна сметка е базирана единствено и само на историческата истина.

Затова отправих официално питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска. Като представители на институциите те са длъжни да дадат отговор на въпроса дали е вярно твърдението на г-н Ескобар, че той работи с българското правителство за защита на интересите на „македонско малцинство“ в България – „Тој додаде и дека Амбасадата на САД во Софија работи со бугарската Влада на прашањата за почитување на правата на македонското малцинство во Бугарија“.

Настоявам за ясен, кратък и недвусмислен отговор. В случай, че отговорът е утвърдителен, или няма такъв, което ще приема отново за „да“, настоявам най-учтиво за незабавно и доброволно подаване на оставка на настоящето правителство.

Историческият фалшификат „Македонско малцинство“ е лъжа. Долна и гнусна лъжа, измислена от Москва, Белград и Коминтерна, за да бъде атакувана България. Днес, 90 години след създаването на тази лъжа, тя отново е използвана, за да бъде нападана нашата страна. В нашата история ние често пъти сме били нападани от врагове – както близки, така и по-далечни. Досегашната политика на новата американска администрация по македонския въпрос с основание се възприема от цялото българско общество като антинаучна, антиисторическа и определено антибългарска.

Време е и настоящата власт и министър-председателят Кирил Петков да го разберат. Македонският въпрос е сред малкото общественозначими теми, които обединяват българското общество. Сега от българската власт зависи на коя страна ще застане – на народа си или на своите далечни господари. По делата ще ги познаем.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ