ПРОМЯНАТА: Кирил Петков разписа на кумеца си 17 МИЛИАРДА ЛЕВА! Има и за кумицата

7 Dni Bulgaria14.01.2022
payimage-512596

Завиден евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство на иновациите и растежа, ръководено от близкия до Кирил Петков министър Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Неговата администрация ще „дирижира“ усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, чийто ресурс е 12.6 млрд. лв., а също и още две европрограми за общо над 5 млрд. лв.

Новината бе потвърдена днес по време на парламентарния контрол от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова как ще се гарантира независимо управление и как няма да се смесват и дублират дейности по програмите, съобщава „Медиапул“.

От отговора на Лорер стана ясно, че наред с плана за възстановяване той ще управлява и бъдещата програма за бизнеса „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с ресурс 1.222 млрд. евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация с ресурс от 885 510 000 евро.

Така, общата сума,  за които ще отговаря Министерството на иновациите, ще бъде близо 17 млрд. лева.

„Управлението на средствата по двете нови програми и по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде осъществявано от служители с дългогодишен опит – главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която вече е в МИР и успешно е управлявала две европрограми в предходния програмен период. Няма нищо ново в това един орган да управлява повече от една програма. Всъщност, може би правилният въпрос е защо двете програми са били разделяни досега“, обясни Лорер по време на парламентарния контрол.

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има досег с темата за европарите в новата ѝ длъжност като началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Виолета Лорер е стара позната с Василев и два пъти беше негов служебен зам.-министър – веднъж през 2013 година в Министерството на икономиката и втори път – в Министерството на финансите в кабинета „Янев“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ